Felhasználó:
Jelszó:
 

Veszíts el

A Könywiki wikiből

Van veszíteni valód? Alább mindent megtudhatsz a játékról, ide kattintva pedig veszíthetsz vagy bejelentheted a talált könyvedet máris!


Tartalomjegyzék

A történet

A Veszíts el egy könyvet! játék 2008. március 25-én indult az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében. Az első, a játékot meghirdető blogbejegyzés - minden fontos tudnivalóval - a könyvtár blogján olvasható. A játék évek óta sikeresen működő, nemzetközi - viszont nem magyar nyelvű - változata a bookcrossing.com. Hogy az elején legyen mit elveszíteni - ezzel együtt a köztudatban is jobban elterjedjen a játék - kiadókat, és közismert embereket, írókat kért meg az orosházi könyvtár, hogy dedikált könyvvel támogassák a játékot. Így kaptunk dedikált könyvet elveszítésre például Kiss Ottótól, Vámos Miklóstól, Závada Páltól, Mácsai Páltól, Vitray Tamástól, Karinthy Mártontól, Grecsó Krisztiántól, valamint friss kiadású könyveket az Európa Könyvkiadótól, majd később az Alexandra Kiadótól.

Elveszítés

A könyvelhagyás első lépéseként egyszer regisztrálni kell a Könyvtárportál oldalán. Utána a jobb oldalon lesz egy “Új könyv elvesztése” szöveg, erre kattintsunk, ha veszíteni szeretnénk. Ezt az űrlapot kell értelemszerűen kitölteni (szerző, cím, település, megjegyzés). A Megjegyzés rovatba lehet írni, hogy egy településen belül konkrétan hol veszett el a könyv, vagy hogy milyen személyes élmények kötődnek az adott regényhez. Ha az űrlap kitöltése után az “Elvesztem” gombra kattintunk, az űrlap alatt, a "Leleményeim" legutolsó sora lesz a legutóbb elveszített könyv. A sor végén az "Elvesztési nyilatkozat kinyomtatása" hivatkozásra kattintva tudjuk kinyomtatni a nyilatkozatot, amin egy kód is lesz majd. A megtaláló ez alapján a kód alapján tudja majd legkönnyebben jelezni az interneten a megtalálást.

Megtalálás

Ha valaki talál egy regisztrált könyvet, akkor a könyv végébe beleragasztott Elveszítési nyilatkozat alján szereplő kódot kell beírni a Veszíts el főoldalán lévő keresési űrlapba. Ugyanitt lehetőség van visszakeresni szerző, cím, vagy település alapján is.

Könyvelhagyó nap

A játék egyéves évfordulójára az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár tizenkilenc másik könyvtárral összefogva országos könyvelhagyó napot szervezett. A játék évfordulójára ismét dedikált könyvet ajánlott fel Kiss Ottó, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Závada Pál, Verasztó Antal, Serdián Miklós György és Rácz Péter, valamint a könyv mellett egy zenei CD-t a kitűnő dalszövegíró, Horváth Attila is.További részletek a könyvtár blogján. A sajtóvisszhangról ugyanott, egy másik bejegyzésben.

Érdekességek

- A játék első évében mintegy hétszáz könyv veszett el. - A gyulai Kiss Ottó dedikált regényét (Javrik könyve) küldte el a szervezőknek Orosházára, hogy elveszítsék. Az orosházi könyvtárosok Kecskeméten hagyták el, onnan Párizsba került, onnan pedig Ausztráliába. - Játék határok nélkül: Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Topolyán (Vajdaság), Ukrajnában és Szlovákiában is veszítettek el könyveket. - Több iskola is bekapcsolódott a játékba, "házon belül", kicsit módosítva a szabályokon. - Kecskeméten a Waldorf Iskola könyvelhagyó napot szervezett, amikor a város különböző pontjain több mint 50 könyvet veszítettek el egyszerre. - Bekapcsolódott a játékba például a magyar Sci-Fi portál vagy a Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Szövetsége is. - Több rádió és tévétársaság is elveszített könyveket élő adásban, miközben a játékról beszéltek. (A Jazzy Rádió 50 kötetet) - A Könyvmolyképző kiadó iskoláknak ajánlott fel elveszítendő könyveket. - 2008 novemberében rendezte meg a Summa Artium a Műcsarnokban a Mecénás napot, melyen 12 kulturális projektet "árvereztek el". A játék is főtámogatóra lelt a Magyar Telekom révén, és mellettük további más szponzorok is támogatást ajánlottak fel az akciónak. További részletek: [1] - A játék legfontosabb történéseit a sajtóvisszhangokkal együtt a játék kronológiáján lehet megtekinteni. [2]

Érdekes hozzászólások

"Ma, mint egy eszeveszett gyerek, izgalommal telve, érdekes félmosollyal az arcomon, elhagytam életem első könyvét. Én nem nyomtattam az oldalt, hanem kézzel írtam, nekem így jobban tetszik, valahogy személyesebb a személytelenségben... CSODÁLATOS érzés volt! Mikor leszálltam a Hévről egy srác megkérdezte, hogy nem az enyém-e a könyv. Én csak annyit tudtam mondani, hogy most már nem :). Milyen érdekes, hogy ez is mekkora örömöt okozott." - Gabi

"A találás érzése legalább annyira jó, mint az elvesztésé, kipróbáltam, megborzongat, felemel, hogy részese lehetek ennek, ugyanis nagyon hiányolom azt, hogy a gyerekek, de leginkább a felnőttek nem olvasnak eleget. Bámulják a tévét, csapongnak a neten... De itt olyan jó, hozzám hasonszőrűekkel könyvekről beszélni..." - szhcsilla "11 éves lányommal találtuk meg a könyvet a piactéri üzletben, érdekes beszélgetést folytattunk utána olvasásról, könyvekről, kultúráról...." - hercegeli (TAYLOR, Jeremy: Bolygófalók)

"végül pénteken a kisföldalattin hagytam el, vmikor 21 és 21.30 között az operáknál, ott szálltunk le párommal. Kedves emberek sikongattak is utánunk (pont akkor lett vége gondolom az előadásnak :), de mi csak mentünk ki rendületlenül :) Muris volt, remélem vki belenézett a könyvbe." - inga (D'ORTA, Marcello: Én, reméljük, megúszom)

"ó azti ó azti nem is gondoltam volna h ezt a könyvet is elhagyja majd valaki....istenem de szeretem" - linden (JAMES, Brian: Holnap, talán)

"Rögvest elnézést is kérek, hogy pont ez, de nagyon irigy vagyok ám a könyveimre, nem szívesen hagyom el őket. [Ezt nem sajnálom.]" - Lolita Fatjo (KÓSUN, Takami: Battle Royale)

"Csak egy 20 perce olvastam ezt a hozzászólást..lóhalálában rohantam le a metróba (itt lakom tőle 5 percre), de nem volt sehol...:S Ha pár órával korábban fedezlek fel.. :D" - peori (RÁCZ Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!)

"Ó ne írd le előre, most muszáj lesz arra mennem és felvennem, és akkor elolvasnom:) találni szeretnék véletlen egy könyvet:)" - Dóri (THOMAS DYLAN: A sziget)

"A könyvet az orosházi Kossuth utcai Lottózóban felejtettem. Megtalálták, mert utánam hozták. :)" - Ági (NEMERE István: Az egyiptomi Mágus)

"Kisebb útvesztő árán megtaláltam... Kiröhögtek, hülyének néztek de akkor is az enyém:):) még nem tudom hol fogom elveszteni..." - m.klaudia (ORWELL, George: Állatfarm)

"Március 31-én a Nagykanizsai vonaton hagytam a könyvet, miután Székesfehérvárnál leszálltam. Valaki az utasok közül észre vette és kidobta utánam a vonat ablakon. Ezek szerint a könyvet Fehérvárra szánta a sors, ezért ott hagytam a peronon." - Duhajné Kiss Ilona (AJAR, Émile: Előttem az élet)

"Dejóó!Annyira örülök!Már kedztem elveszíteni a reményt,hogy nem hallok felőle,de mégiscsak eljutott az infó!Ez a napom csúcspontja! :))) Majd ha te is elveszíted valahol,akkor légyszíves majd írd meg,hogy később is nyomon tudjuk követni az útját! Örülök amúgy,hogy tetszett. :)" - libcse (HARRIS, Joanne: Csokoládé)

"Ugyan nem én találtam meg - Ajka nekem enyhén szólva is messze van - de mikor olvastam hogy Te ezt hagytad el, eszembe jutott hogy láttam már a családi könyvespolcon. Láttam, és sosem olvastam el. Hát most elővettem. És tényleg naggggyon jóóóóóó!!!! Köszönöm hogy írtál róla. :)" - vicikvacak (MOLIÉRE: Hat színmű)

"Szia kedves büszkeségtől és balítétettől immár mentes Monalisa! Megtaláltam a könyvet (2008.ápr.15.), mégpedig az ELTE esztétika tanszékének egyik termében. Pár éve már elkezdtem olvasni,de akkor a 100. oldalig sem jutottam valószínűleg a vizsgaidőszaknak köszönhetően. Nagyon meglepődtem, amikor kinyitottam, és elolvastam a beleragasztott kis cetlit, mert erről a kezdeményezésről még nem hallottam, de tetszett a dolog, így újra belefogtam a regénybe. Épp az imént fejeztem be! :) Láttam filmen is, és már ott is lehengerelt Mr Darcy stílusa... :P Nagyon tetszett a regény, és csak támogatni tudom ezt a fajta olvasásra ösztönzést. Úgy tervezem, holnap továbbvesztem a könyvet, valószínűleg én is az ELTÉ-t választom, az A épületben biztos sok magyaros ráharap majd az ingyen zsákmányra. :) Jó olvasást mindenkinek!!! Ui: Remélem, lesz még ilyen talált szerencsém!" (AUSTEN, Jane: Büszkeség és balítélet)

"Olyan jóízűen "nyihogtok" ezeken a könyveken, hogy kénytelen leszek a könyvtárunkban utánanézni..." - Levendula (FABLE, Vavyan: Mesemaraton)

"2008. március 26-án találtam meg Kecskeméten Kiss Ottó Javrik könyve című könyvét. Mivel Párizsba utaztam, így magammal vittem. Útközben olvastam, majd ott felejtettem a Diadalív múzeumtermében. Kíváncsian várom a könyv útját. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, remélem nem tartja meg senki a könyvet, hanem valahol "elveszíti"...." - Sarkifény ... "Aprilis vegen Parisban talaltam egy elhagyott konyvet. (Javrik Konyve) Eurpoai latogatasom utan most visszatrve Australiaba itt egy Magyar club termeben hagytam a konyvet es remelem, hogy a kovetkezo megtalalonak is annyi elmenyt hoz mint nekem. 16/06/2008" - FK1 (KISS Ottó: Javrik könyve)

"Furcsa módon a könyvet itthon találtam, a nappaliban. Mint kiderült, a lányom találta a 2-es metrón, május 26-án, hazahozta, elolvasta, majd vizsgalázban égve megfeledkezett róla. Én is elolvastam (Gyerekkoromban sok-sok Bálint Ágnes könyvet olvastam, ezt valamiképpen pont nem.)Ma megyek beteget látogatni a Baleseti Központba, ott tervezem elveszíteni..." - Sugár Márta (BÁLINT Ágnes: A repülő dívány)


A játék honlapja: http://veszitsel.konyvtar.hu.

A lap eredeti címe: „http://konyvtar.hu/wiki/Vesz%C3%ADts_el
Nézetek