Felhasználó:
Jelszó:
 

Strandkönyvtár

A Könywiki wikiből

Strandokon kialakított könyvtári szolgáltató hely, amely azért jött létre, hogy a potenciális használókhoz közel vigye a könyveket, folyóiratokat. Működése egy központi könyvtárhoz kötődik, amely biztosítja a szolgáltatásokat, használati szabályzata, nyitva tartása lehet azonos a működtető könyvtáréval illetve lehet attól eltérő, egyedileg szabályozott.

Tartalomjegyzék

Története

Nem előzmények nélküli a nyári kölcsönző, ugyanis 1908-ban Keszthelyen, a Balaton-parti strandon már volt egy kihelyezett könyvtár. A Balatoni Múzeumban fellelt dokumentum szerint a szigetfürdőn négy éven át működött alkalmi kölcsönzőhely, s a 60-as években egy nyáron már volt strandkönyvtár Balatonalmádiban is.

Strandkönyvtárak napjainkban

2008-tól a tó partján újra működnek a nyári szolgáltató helyek: Balatonalmádiban [1] [2], majd Keszthelyen, 2010-től Balatonfüreden [3] és Siófokon várják a látogatókat, olvasni vágyókat. A Tisza-tónál Abádszalókon is van nyáron Nagy Strandkönyvtárnak nevezett rendezvény [4]. Előzménynek tekinthető az 1945-től 1969-ig Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által működtetett villamos-mozgókönyvtár. A világban többfajta ilyen kezdeményezés van, melynek célja az olvasóhoz közel vinni a könyveket – pl. metrókönyvtár, kocsmakönyvtár…

Jegyzetek

  1. Dankó Friderika: Strandkönyvtár : Ötlettől a megvalósításig. In: Könyvtári Levelező/lap. - 20. (2008) 8., p. 27-28.
  2. Fábiánné Sáray Anna: Strandkönyvtár Balatonalmádiban. – In: Pannon Könyvesház. – (2010) okt/dec. p. 3.
  3. Sárköziné Sárovits Hajnalka: Strandkönyvtári tapasztalatok Balatonfüreden. - In: Pannon Könyvesház. – (2010) okt/dec. p. 3.
  4. Nagy Strandkönyvtár

Irodalom

Nézetek