Felhasználó:
Jelszó:
 

Kezdőlap

A Könywiki wikiből

Ez egy könyvtárakkal, könyvekkel, olvasással kapcsolatos wiki alapú tudástár, melyet bárki szabadon bővíthet. Arra kérünk mindenkit, hogy javaslataival, kiegészítéseivel tegye egyre hasznosabbá ezt az információtárat.

Tartalom és célközönség

Ez a wiki elsősorban szakmai közönségnek szól, de emellett célja az is, hogy a széles közönség számára is képet adjon a könyvtárosszakmáról. Egy ideális szócikk elején röviden és laikusok számára is érthetően van összefoglalva a szócikk tartalma, a kifejtés viszont a lehető leginkább és legjobb értelemben szakmai. A Könywiki célja hogy a tudásmegosztást, az együttműködést elősegítse. A benne fellelhető témák - a folyamatos fejlesztés révén - megpróbálják a szakma egészét lefedni. Ellentétben a Wikipédával, itt nem számít elítélendőnek, ha valaki saját könyvtáráról, szolgáltatásáról ír - de a hitelesség megőrzése ekkor is nagyon fontos.

Ez a wiki tehát mindennek a könyvtáros-oldalát igyekszik megfogni: pl. ha szolgáltatásokról van szó, kifejezetten a könyvtári szolgáltatásokat értjük alatta. Az egyes országokról szóló cikkek, pl. Dánia, Franciaország vagy USA elsősorban az ország könyvtárainak rendszerét, jellemző szolgáltatásait elemzik, nem magát az országot, hiszen ha magukról az országokról szeretnénk tájékozódni, arra a Wikipédia kiváló kiindulópont. Olyan szócikkeket, melyeket nem érdemes könyvtári szempontból külön megírni, a Wikipédiában érdemes elhelyezni.

A Könywiki tartalma a GNU Free Documentation License feltételei szerint használható fel, s ennek köszönhetően hasonló licenccel rendelkező tartalmak át is emelhetőek bele.

Részvétel és szerkesztés

A wikit 2008 végén, 2009 elején "hagyományos" szerkesztőséggel igyekeztünk fontos témákkal feltölteni és elérni a szócikkek kritikus tömegét. Ezt a munkát a Könywiki oldalakon végeztük - olyanokon mint a Könywiki:Szerkesztési elvek, Könywiki:Témajavaslatok, Könywiki:Források valamint a Könywiki:Szerkesztők. Azóta a Könywikiben sokan sok munkát fektettek, és bár koránt sincs benne még minden, de a könyvtárosszakma sok szeletéről olvashatók érdekes szócikkek. A Könywiki további fejlesztése rajtunk áll - egy-egy szócikk megírásával a közösségnek is óriási, és magunknak is nagy szolgálatot teszünk, hiszen jól lehet tanulni úgy, ha szerkesztetten és rendszerezetten leírjuk azt, amit meg szeretnénk jegyezni.

Örömmel látunk minden könyvtár iránt érdeklődőt a szerkesztők között, és buzdítjuk a könyvtároshallgatókat és a gyakorló könyvtárosokat is, hogy osszák meg a tudásukat. Miről tud már a Könywiki? Ide kattintva kiderül.

A lap eredeti címe: „http://konyvtar.hu/wiki/Kezd%C5%91lap
Nézetek