Felhasználó:
Jelszó:
 

Hungarikum

A Könywiki wikiből

Tartalomjegyzék

Fogalma

A szó jelentése magyar mű vagy magyar termék. A könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény meghatározása szerint: „Hungarikum: a Magyarország mindenkori területén megjelent minden, továbbá a külföldön magyar nyelven, magyar szerzőtől, illetőleg magyar vonatkozású tartalommal keletkezett valamennyi dokumentum, függetlenül attól, hogy nyilvánosságra hozták-e vagy sem.”.[1] A könyvtártudományban: Nemzeti irodalom: Patriotikum = haza - hungarikum

Fajtái

Területi hungarikum:

Minden olyan dokumentum amely, Magyarország mindenkori közigazgatási területén készült válogatás nélkül teljességre törekedve gyujteni kell a hungarikumot. Megosztható országon belül a gyujtés a könyvtárak között, (pl.: szakosítás) vagy dokumentum típusok vagy kiadvány típusok szerint is meg lehet osztani.

Nyelvi hungarikum:

Minden dokumentum megjelenési helyétol függetlenül, ami részben vagy egészben magyarnyelvu.

Szerzői (patrisztikai) hungarikum:

Minden olyan dokumentum, megjelenési helyére és nyelvére való tekintet nélkül, amelynek szerzője magyar származású vagy Magyarországon tartósan megtelepedett.

  • Szerző értelmezése:

pl.: Opera, ahol magyar énekes énekelt illusztrátor, fotómuvész stb. A múltban, a mu eloállításában technikai közreműködő is (nyomdász, könyvkötő) szerzőnek minősül.

  • Szerző származása:

„magyar az, aki magyarnak tartja magát” Magyarországon végezte iskoláit és Magyarországon már publikált

Tartalmi patriótikum (hungarikum):

Minden olyan dokumentum, megjelenési helyre, nyelvre, szerzore való tekintet nélkül, amely tartalmában Magyarországgal, a magyarsággal vagy egyes magyar személlyel foglalkozik. [2]

A lap eredeti címe: „http://konyvtar.hu/wiki/Hungarikum
Nézetek