Felhasználó:
Jelszó:
 

Henri La Fontaine

A Könywiki wikiből

Henri-Marie La Fontaine (Brüsszel, 1854. április 22. - Brüsszel, 1943. május 14.) belga ügyvéd, a nemzetközi jog professzora és 36 évig a belga szenátus tagja. A Nemzetközi Békeiroda vezetője volt 1907 és 1943 között. A nemzetközi béke megteremtéséért és fenntartásáért végzett munkája eredményeként 1913-ban a Nobel-békedíjjal tüntették ki.

1895-ben, Paul Otlet segítségével, megalapította a Nemzetközi Bibliográfiai Intézetet (Institut international de bibliographie). A „Dokumentációs Ház” (ahogyan később nevezték) alapgondolata volt, hogy összegyűjtik, rendszerezik és közzéteszik a világon fellelhető összes jelentős irodalmi alkotást és kiadványt. A belga kormánytól kapott támogatás segítségével kezdték el a projekt megvalósítását: egységes katalogizálási rendszert fejlesztettek ki és kiadtak néhány bibliográfiát, elsősorban a nemzetközi béke és a társadalomtudomány témakörében.

Közismert még politikai, a nemzetközi béke érdekében végzett tevékenységéről, illetve irodalmi és oktatási munkásságáról.

Hivatkozások

A lap eredeti címe: „http://konyvtar.hu/wiki/Henri_La_Fontaine
Nézetek