Felhasználó:
Jelszó:
 

Flickr

A Könywiki wikiből

A Flickr egy olyan on-line közösségi platform, amely ingyenes fénykép- és viedomegosztó website-ot, web szolgáltatást biztosít felhasználóinak. Privát képek megtekintésének megosztásán alapuló népszerűsége mellett a szolgáltatást sok blogíró is használja fényképraktárként. A képek címkékkel való ellátását és böngészését (Példa az un. folksonomy címkéző) lehetővé tevő innovatív, on-line közösség számára alkalmas eszközök tovább növelték népszerűségét. 2009 októberére a képek száma meghaladta a 4 milliárdot.


Tartalomjegyzék

Története

A Flickr-t a Ludicorp nevű vancouveri cég fejlesztette ki és adta ki 2004 februárjában. A szolgáltatás a Ludicorp webalapú, masszívan sokjátékos Neverending ('Végtelen') játéka funkcióinak alkalmazásából ered, de a cég a játék iránti érdeklődését elvesztette. Az első próbálkozások idején érdeklődési területe az egyidejűleg sok felhasználó jelenlétére készült FlickrLive nevű chat room volt, ahol azonnali fényképbemutatást tett lehetővé. A hangsúly eredetileg a weben talált képeken, nem pedig egyénileg felvett képeken volt, de ez később másra, képfeltöltésre és tárolásra irányult, majd a chat-room alkalmazás is homályba került, és csak a Neverending kód-alap maradt meg. Később olyan billentyűfunkciókat szerkesztettek, amik a képek címkékkel való megjelölését tették lehetővé. 2005 márciusában Yahoo Inc megvette a Ludicorp céget és ezzel a Flickr-t is. A Flickr szolgáltatókat (szervereket) június 28-a hete alatt Kanadából az USA-ba telepítették át, ami azt jelenti, hogy ma az adatokat USA törvények védik. 2006. május 16-án a Flickr szolgáltatást fejlesztői az un. Béta fejlesztési fokról „Gamma" fokra léptették elő tervezeti és szerkezeti javítási munka eredményeképpen, de az angol site Gyakori Kérdéseinek FAQ válaszai között az szerepel, hogy a gamma fok nem jelent sokat, mert a site állandó javulási folyamatban van. Gyakorlati szempontokat tekintve a jelenlegi változatot állandónak tekinthetjük. 2006 decemberében az ingyenes számlával rendelkezők feltöltési határát (20 MB-ről) 100 MB-re emelték, a Pro számlákkal rendelkezőknél eltörölték (az eredetileg havonta 2 GB-s) feltöltési limitet, így korlátlanul tölthetnek fel képeket. 2007 januárjában a Flickr bejelentette az „Old Skool” tagok - azok a tagok akik még a Yahoo felvásárlása előtt csatlakoztak - igényelhették, hogy számlájukat Yahoo ID-vel társítsák. Ezt a lépést néhány felhasználó kritizálta. 2008. április 9-én a Flickr elkezdte az előfizetéses számlával rendelkező felhasználóknak megengedni, hogy videókat töltsenek fel, amely hossza 90 másodpercre, mérete 150 MB-ra volt korlátozva. 2009. március 2-án lehetőséget biztosított HD videók feltöltésére, illetve megtekintésére és már az ingyenes számlával rendelkező felhasználók is tölthettek fel nem HD minőségű videókat.


Testületi változások

2008 júniusában, a Flickr társalapítója Stewart Butterfield bejelentette a lemondását, követve feleségét és társalapítóját Caterina Fake-t, aki 2008. június 13-án hagyta el a céget. Butterfield egy humoros felmondólevelet írt Brad Garlinghouse-nak amiben kijelentette, hogy ő egy öreg bádogember volt egy új korban.[1]


Jellegzetességei

Számlák

A Flickr kétféle számlát nyújt használóinak: ingyenes és Pro. Az ingyenes számlával rendelkezők havonta 100 MB-nyi fotót és 2 videót tölthetnek fel. Ha az ingyenes felhasználónak több, mint 200 fotója van az oldalon, akkor csak a legújabb 200 photostreamet tudja megnézni. A többi fotó, amit feltöltött tárolva maradnak az oldalon és a képek linkjei egy blogspotban aktívak maradnak. Ha egy ingyenes számla 90 egymást követő napon inaktív marad, törlik. A Pro számlával rendelkező felhasználók korlátlan számú képeket és videókat tölthetnek fel minden hónapban és korlátlan sávszélességet és tárhelyet kapnak. Az ilyen számlával rendelkező felhasználók a reklámmentes böngészés mellett elérést kapnak a számla statisztikához.


Rendszer

A Flickr lehetővé teszi, hogy a képfeltöltők kategorizálhassák képeiket kulcsszavak (keywords) és címkék (tag)-ek segítségével; (ez utóbbiak un. meta-adatok, amik segítségével ugyanazon témára (például helynevekre vagy tárgyra) vonatkozó képeket egy kereső könnyen megtalálhat. A Flickr gyorsan megtalálja azokat a képeket, amik a legnépszerűbb címkékkel lettek ellátva. Mivel a Flickr eszközt ad a felhasználóknak a saját címkéjük előállítására, többen úgy vélték, hogy a program elsőrendű példája az un. folksonomy használatának, még ha egy kritikus, Thomas Vander Wal, szerint ennél jobbak is vannak. Ezenkívül a Flickr az első website-ok egyike volt, amelyek címkefelhőket (tag cloud) használtak. A Flickr segítségével a felhasználók képeiket csoportosíthatják ugyanazon cím alatt. Az effajta csoportosítás sokkal rugalmasabb, mint a tradicionális file rendszerező módszer, mert egy képet nemcsak egy, hanem több csoportba is belerakhatunk segítségével. A Flickr-csoportok tehát inkább a kategorikus meta-adatokhoz hasonlítanak, mint egy hierarchikus rendszerhez.


Organizr

Az Organizr egy, a Flickr-en használt fényképrendezésre szolgáló web alkalmazás. Ezzel a képeket nevekkel és címkékkel lehet ellátni / azokat változtatni, csoportokba tenni, valamint földrajzilag is elrendezni, ami a Yahoo térképekkel (Yahoo! Maps) is össze van kapcsolva. Un. Ajax programozást használ, aminek kinézete, érzete és gyors válaszadása jól imitálja az asztalon működő képigazgatási alkalmazásokat. Ezzel az Organizr nagymértékben leegyszerűsíti a fényképek szakaszos rendezését, ami web kapcsolattal, sokkal nehézkesebb.


Picnik

A Flickr viszonyban áll a Picnik online képszerkesztő alkalmazással, ami a Picnik csökkentett módú verzióját építi be a Flickr-be, mint alapértelmezett képszerkesztő.


Belépésszabályozás

A Flickr mind közös, mind egyéni képtárolást szolgáltat. A felhasználó feltöltés alkalmával felállíthat belépési feltételeket, ami korlátozhatja a nézőket. A képeket vagy közös vagy privát jelzőzászlóval (flag) is el lehet látni. A privátnak jelzett képeket csakis a feltöltő nézheti az eredeti beállításban (default), amit változtatni lehet, hogy barátok és/vagy a család is nézhesse. Ez a beállítás csoportokra is alkalmazható, amikor a privát beállítás azt jelenti, hogy csak csoporttagok nézhetik. A Flickr használhat egy ismerős-listát is, ami a lista személyeinek megengedi a képnézést az un. LiveJournal-hoz hasonlóan. A Flickr felhasználók közül sokan megengedik, hogy bárki megnézze képeiket, ami kategorizált képeknek egy nagy együttműködő adatbázisát hozhatja létre. Egy ilyen rendszernek az eredeti beállítása szerint a felhasználóknak joga van megjegyzéseket tenni, egyes esetekben még a képek címkéihez is.


Kölcsönhatás és kompatibilitás

A Flickr funkcióihoz hozzátartozik az Atom szabványt követő un. RSS szerinti adattáplálás, ami lehetővé teszi, hogy független programozók is kiterjeszthessék a szolgálatot. A site alapvető funkciói a HTML és a HTTP jellegzetességeivel egyeznek, ami megengedi a működtető rendszer-platformok és Web-böngészők széles körű együttműködését. Mind az Organizr, mind annak szövegszerkesztési és címkézési funkciói Ajax programozást használnak. Képeket küldhetsz más felhasználók gyűjteményébe is e-mail segítségével, ami feltöltési lehetőséget ad fényképezőgépekkel rendelkező hordozható telefonok és más e-mail kapcsolat létesítésére képes készülékek használatára direkt feltöltéssel. A Flickr-t sok felhasználó alkalmazza elsődleges képtárként, különösen pedig a weblog közösség. Népszerű az Apple Macintosh és a GNU/Linux felhasználók között is, akik az olyan képmutató és elosztó site-okból el vannak zárva, amelyeket a Windows/Internet Explorer szerkezet működtet.


Tárolás

Egy aktív ingyenes kontóval a felhasználó csak a 200 legutóbb feltöltött képhez férhet hozzá. A régebben feltöltött képeket csak azok URL-je útján (például egy másik website segítségével) lehet elérni, mert nincsenek ugyan kitörölve, de azok címkézését vagy a címkék megváltoztatását a felhasználó egyszerű Flickr kontója nem engedi.


Engedélyezés (Licensing)

A Flickr engedélyezheti a képek bemutatását bizonyos közös használatra (license). Az engedélyezés választéka közé tartozik a Creative Commons felajánláson alapuló adatbázisok és kisebb gyűjtemények. A címkézéssel egyetemben a gyors keresést a site csak bizonyos meghatározott külön engedéllyel biztosítja.


Térkép források

Amellett, hogy kereskedelmi térképészeti adatokat használ, a Flickr most az OpenStreetMap-et használja különböző városok feltérképezésére; ez a 2008-as olimpiai játékok idején kezdödött Pekinggel. 2008 októberében már használták Bagdad-ban, Pekingben, Kabulban és Tokióban. Az OpenStreetMap adatokat önkéntesek gyűjtik és a CC-BY-SA 2.0 Creative Commons license-en érhető el.


Összekapcsolás Yahoo Web Search kereséssel

2006 augusztusa után a keresési rendszer még különleges kifejezésekre, mint például fura képek ("Funny pictures") is válaszolt Flickr eredménnyel.


Software szerkezet

Cal Henderson, az eredeti Flickr fejlesztők egyike, a vancouveri PHP Egyesület által 2005-ben rendezett angol nyelvű Power Point találkozó alkalmával nyilvánosságra hozta a szolgáltatás régebbi részének nagy többségét. Résztvevők:

  • PHP for core application logic
  • Smarty Template Engine
  • PEAR for XML & Email
  • Perl for "controlling"
  • ImageMagick for image processing (since switched to GraphicsMagick)
  • MySQL 4.0
  • Java for the node service
  • Apache Web Server 2
  • Macromedia Flash[2]


Jegyzetek

1. Flickr - Wikipedia (angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. május 22.)

2. Flickr - Wikipédia. (Hozzáférés: 2010. május 22.)

Külső hivatkozások

A lap eredeti címe: „http://konyvtar.hu/wiki/Flickr
Nézetek