Felhasználó:
Jelszó:
 

EOD

A Könywiki wikiből

Tartalomjegyzék

EOD – eBOOKS ON DEMAND

E-könyvek Európa könyvtáraiból

Európa könyvtáraiban rengeteg az 1900 előtt kiadott könyv, az EOD szolgáltatással ezek a rejtett kincsek néhány kattintással mindenki számára hozzáférhetővé válnak.

Mit jelent az EOD?

Az eBooks on Demand (e-könyvek igény szerint) szolgáltatással szerzői jogi korlátozások alól felszabadult könyvek rendelhetők a konzorcium könyvtáraiból. Az EOD szolgáltatását 12 európai ország 27 könyvtára kínálja 2007 óta folyamatosan bekapcsolódva a programba. Az Országos Széchényi Könyvtár után Magyarországon másodikként a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára csatlakozott az európai kezdeményezéshez.

Hogyan működik a szolgáltatás?

  * kiválasztunk egy könyvet bármely tagkönyvtár gyűjteményéből, s a könyvtár e-könyvet készít belőle
  * megrendelhetjük közvetlenül az online katalógusból
  * fizethetünk online bankkártyával, átutalással vagy személyesen
  * a világ bármely részéről, a hét bármely napján, a nap bármely órájában adhatunk le rendelést
  * végül kapunk egy PDF fájlt, melynek teljes szövege kereshető, másolható, beszúrható, 
     kinyomtatható és tartalmazza az eredetiben előforduló bejegyzéseket, jelöléseket és széljegyzeteket
  * az elkészült EOD e-könyvek (egyszerűsített minőségben) később a könyvtár saját digitális 
     gyűjteményét gyarapítják

Milyen egy EOD e-könyv?

Az EOD e-könyveket a széles körben elterjedt, egyszerűen kezelhető PDF formátumban olvashatjuk. A fájl tartalmazza az optikai karakterfelismerővel (OCR) ellenőrzött teljes szöveget, melyből kikereshetünk szavakat, kimásolhatunk szövegrészeket és felhasználhatjuk azokat más elektronikus alkalmazásokban (pl. szövegszerkesztőben, prezentációkészítőben stb.), kinyomtathatunk oldalakat vagy akár az egész könyvet is.

Az EOD e-könyv, ugyanúgy, mint a hagyományos könyv, DVD vagy zenei CD, a megrendelő birtokába kerül, a vásárlás azonban kizárólag személyes felhasználásra jogosít, a könyv tartalmát nem teheti közzé sem elektronikus, sem nyomtatott formában, és nem bocsáthatja kereskedelmi forgalomba sem. Megrendeléskor célszerű elolvasni az adott könyvtár 'Az EOD-szolgáltatás feltételei' (Terms and Conditions) című szabályzatát.

Mely könyveket rendelhetjük meg EOD e-könyvként?

Kizárólag a szerzői jogvédelem alól kikerült könyvek digitalizálását rendelhetjük meg, alapszabály, hogy a szerző halála óta legalább 70 évnek kell eltelnie. Az 1800 előtt kiadott anyag digitalizálását a könyvtárak általában egyedi elbírálás szerint végzik, a dokumentum állapotától, gyűjteményi értékétől függően. Minden tagkönyvtár az adott ország szerzői jogi szabályozásának megfelelően, illetve különleges felhasználói csoportok részére (pl. kutatóknak vagy fogyatékkal élő olvasóknak) kínálhat a megadott időkereten kívül eső könyveket is. Ezzel kapcsolatban ld. az egyes könyvtárak katalógusainak leírását [1].

Hogyan rendelhetjük meg a szolgáltatást?

A könyveket megrendelhetjük közvetlenül az elektronikus könyvtári katalógusból az "EOD – megrendelem e-könyvként" gombra kattintva (ilyenkor a rendszer kiolvassa a könyv adatait a katalógusból és az árat is rögtön kiszámolja), vagy egy általános űrlapról (ahol a megrendelő adja meg a könyv adatait és választhat az árkalkuláció és az azonnali megrendelés között).

A megrendelést felhasználóbarát felület segíti, így könnyedén nyomon követhetjük, hol tart éppen a folyamat. Adatainkat csak az első rendeléskor kell megadnunk, ezután e-mailben kapunk egy azonosítót és egy jelszót, amit a további rendeléseknél használhatunk majd. Ha az e-könyv elkészül, a megrendelő erről értesítést kap, ezután a saját felületén kiválaszthatja a fizetési módot, a sikeres fizetés után pedig letöltheti az e-könyvet tartalmazó pdf- fájlt, illetve postán utánvéttel megkapjja a CD-t vagy DVD-t.

Mennyibe kerül egy EOD e-könyv?

Minden könyvtár saját díjszabás szerint vállalja a digitalizálást, az árakról így a partnerek saját felületén [2] találunk információkat.

Bővebb információ

A szolgáltatás hivatalos honlapja: [3]

Az OSZK EOD-információs oldala: [4]

Az MTA Könyvtárának EOD-információs oldala: [5]

Megrendelhető EOD e-könyvek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában: [6]

A lap eredeti címe: „http://konyvtar.hu/wiki/EOD
Nézetek