Felhasználó:
Jelszó:
 

A SZIKLA-21 integrált könyvtári rendszer

A Könywiki wikiből

A SZIKLA-21 egy Netlib fejlesztésű Integrált Könyvtári Rendszer. Alkalmazása a legkisebbtől a legnagyobb könyvtárakig zökkenőmentes. A rendszer kezelőfelülete áttekinthető és könnyen használható. Tudása korszerű, hiszen 21. századi technológiával rendelkezik.

Tartalomjegyzék

Létrejötte, története

Az 1998-ban indult NetLib Kft. professzionális terméke, amely 21. századi technológiával rendelkezik. Célközönségeként elsősorban a városi könyvtárakat és szakkönyvtárakat célozza meg. „Korlátlan méretű (nem csak lokális) hálózaton, korlátlan számú munkaállomáson, korlátlan mennyiségű dokumentum kezelésére képes.” A mélyleíró üzemmódot az adatfelviteli űrlapok támogatják. Egy komplex, kiforrott könyvtár-informatikai eszköz, amelynek eszközkészlete túlmutat a hagyományos könyvtári munkafolyamatok támogatásán. Az elmúlt 9 évben a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan fejlődött és a fejlesztési munkák a mai napig folynak. Eme fejlődésnek főként az informatika gyors fejlődése, a modern könyvtári igények alakulása és természetesen a változó szabványok és jogszabályok mutatják az utat.[1] A SZIKLA könyvek és más könyvtári dokumentumok leírását és lelőhelyeit tartalmazó adatbázis. Azon könyvtárak adatai találhatók meg, benne, akik a NetLib Kft. valamely integrált rendszerével dolgoznak. A SZIKLA egy mozaikszó a Szinkronizált Központi Lelőhely Adatbázis kezdőbetűiből származik. Az ország egyik legnagyobb bibliográfiai leírás gyűjteménye (11 millió rekord, szinkronizálás után 1,2 millió különböző rekord-ebből 400 ezer analitika), amelyet a könyvtárak és az olvasók is többféle módon használhatnak. Ma összesen 220 könyvtár használja.[2]

A rendszer használhatósága

Felépítése, használata

A SZIKLA-21 integrált könyvtári rendszerrel lehet végezni kölcsönzést, keresést, hosszabbítást, leltározást. Ez a katalógus is, illetve van lehetőség felszólítások kiküldésére is. A könyvtárosok által használt kezelő felülete megegyezik az olvasók által használt kezelő felülettel, használata csupán abban tér el, hogy míg az olvasók csak a keresési felületet használhatják, addig a könyvtárosok minden felülethez hozzáférnek. Ezért a keresést külön a többi felülettől is meg lehet nyitni.

Keresőfelület: Kétféle keresésre nyílik lehetőség, az egyik az egyszerű keresés, ahol csak cím, szerző, évszám, kiadó, sorozat valamint összes keresési mezőt lehet beállítani és csupán csak ÉS és VAGY műveletet tud végezni. Ez a kereső Google szerűen jeleníti meg a találatokat. A másik keresés ennél jóval összetettebb.

Mint ahogy az a következő link: www.ektf.hu/~kera/2006/SZIKLA.ppt alatt található 15. diaképen is látható, lehetőség van adatbázis választásra (saját adatbázis-könyvtár katalógusa, MNB adatbázis-1976-2016 között megjelent könyveket tartalmazza). A dokumentumtípusnál lehetőség van az összes alapján keresni, vagy kiválasztva egy konkrétat (könyv, atlasz, térkép, videó, hang, CD-Rom, kotta, folyóirat, cikk). A keresési szempontnál ugyanez a folyamat, vagy az összes szerint vagy specifikusan is kereshetünk (pl.: Cím szava, ETO, évfolyam stb.). Az előbb említett kép jobb felső sarkában látható, hogy kiválasztható a keresés módja is. Miután mindent beállítottunk, amit szerettünk volna, a keresés nagyon egyszerűen működik, persze nem mintha a beállítások, szűkítések kezelése nehéz lenne, hiszen minden szem előtt van és praktikus legördülő menüben jelennek meg az opciók. A kereső adathoz csupán be kell írni a keresni kívánt szót és a keres fülre kattintva már elő is hozza, hogy hány találat van a rendszerben. A keresőablak alsó részére kerülnek a találati halmazok, amelyek egy adott keresés lefuttatása után képződnek. A találati halmazok listája az eddig lefuttatott keresések találati halmazait tartalmazza. Ha egy névre keresünk, akkor előfordulhat, hogy az több személyt takar, ezért ha van a rendszerben ilyen, akkor felajánl például a név után évszámot (születés, halálozás), vagy más alternatívát, amiből kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Valamint segíti a keresést, hogy a kis és nagybetű között nem tesz különbséget a rendszer, így biztosan nem marad ki semmi fontos a találatok közül. Az összetett keresés a Boole operátorok használatára is ad lehetőséget, tehát a találati lista elemei között halmazműveleteket lehet elvégezni. A rendszer is segít az eligazodást úgy, hogy előugró kis ablakokban jelzi, hogy mi lehet a probléma a kereséssel, miért nem megy végbe. A Boole operátor használatához, azaz, hogy ÉS, VAGY, KIZÁRÓ VAGY illetve KOMPLEMENTER kapcsolatokat tudjunk beállítani, összesen kettő keresést kell elvégeznünk és ezekhez ezek mindegyikét kijelölve a keresésünknek megfelelő Boole operátorra kattintani. Ekkor megkapjuk hogy így összekapcsolva a két keresést hány találatunk van. Ha a „Megjelenít” gombra kattintunk, a találati halmaz egyből megjelenik egy külön ablakban, méghozzá az alapértelmezett (cédula-) formátumban. Itt minden lényeges információ leolvasható az adott dokumentumról (pl.: raktári jelzet, példányok, kölcsönzési információ, kötet adatok, lelőhely stb.). Ha azonban a „Beállít” --> „Megjelenít” gombra kattintunk, először megnyílik egy úgynevezett „Megjelenítési beállítások” ablak. Itt egy adott találati halmaz megjelenítési módját és a megjelenítési mód paramétereit állíthatjuk be.[3]

Ennek a rendszernek az online változata kicsit más felépítésű, az valamennyivel barátságosabb, és könnyebb benne az eligazodás és így a használata is.

Az összes használói felületen lehet egérrel és billentyűzettel is navigálni, bár az egérrel egyszerűbb. Mivel a billentyűkombinációk is használhatók, ezért könnyen és gyorsan lehet dolgozni (persze akkor, ha ismerjük ezeket a billentyűparancsokat). A funkciók közül összesen négy indítható el egyszerre. A munkaablakok méretezhetők és elmozgathatók. Egyszerre több ablakot is ki lehet nyitni. Vannak a munkát segítő legördülő menük és kis üzenő ablakok. A könyvtárosok által használt felület túlmutat a puszta kereső ablakon. Így az általuk használt felület menüpontjai a következők: adatbevitel, keresés, kölcsönzés, egyéb, help, bezár.

Adatbevitel: Az adatbeviteli menüpont használata talán a legnehezebb mind közül, de ez is átlátható és viszonylag könnyen használható, mint ahogy az egy jó rendszerhez illek. Itt csupán egy űrlapot kell kitölteni, amihez minden információ le van írva. Az MNB adatbázis segítségünkre lehet egy-egy új dokumentum adatainak a beírásában, hiszen onnan csak át kell emelni az adatokat. Ha ezt a leírást elmentettük, akkor azok az adatok kékre változnak, amik nem módosíthatók, amivel még dolgozhatunk, az sárga marad. Így biztosítja azt, hogy kárt ne tudjunk tenni, és segít a színekkel a könnyebb eligazodásban. Ekkor a rögzítés gomb segítségével a példányok űrlapjára léphetünk. Itt a leltári szám beírása a fontos, amit ha nem tudunk, akkor egy kérdőjelet beírva a rendszer automatikusan kiadja a soron következőt. Ez nagy könnyítés a munkában és nem utolsó sorban a gyors haladást teszi lehetővé. Miután elmentettük csak a „bezár” gombra kell kattintani és máris kapjuk az új üres űrlapot.

Kölcsönzés: Fontos, hogy a kölcsönző modult a dokumentum-adatbázis feltöltése nélkül is használhatjuk. Még fel nem dolgozott dokumentumok kölcsönzésekor célszerű a leltári számon kívül a címet és a szerzőt is beírni, az egyszerűbb azonosíthatóság végett. A leltári szám nélküli dokumentumok kölcsönzésre is lehetőséget nyújt, mégpedig úgy hogy generáltatunk vele egy fiktív leltári számot. A különböző kölcsönzési műveletek elvégzéséhez nem kell újabb menüpontokat aktiválni, vagy ablakokat váltani, görgetni.

Az összes kölcsönzéssel kapcsolatos művelet 4 ablakon oszlik meg. Ezek között az ablakok között egyetlen egérkattintással tudunk váltani. A 4 ablak: kölcsönzés, kölcsönzők adatainak karbantartása, beállítások, statisztikák. Így ezek az ablakok áttekinthetők és praktikusak. Néhány közülük megtekinthető a következő link : www.ektf.hu/~kera/2006/SZIKLA.ppt a 37-40. diaképeken.

Új beiratkozót a következőképpen rögzíthetünk: A törzsszám, a név és a születési dátum megadása kötelező. A soron következő törzsszámot a törzsszám mezőbe írt kérdőjel (F7) segítségével automatikusan kérhetjük. Új tagot rögzíteni a megfelelő mezők kitöltése után a piros rögzítés gomb használatával tudunk. Az azonos nevű személyeket feltétlenül meg kell különböztetni (pl.: Kovács István, Kovács István 2). Amikor új nevet írunk be az automatikus legördülő listában azonnal látszik, hogy van-e már a most rögzítendővel azonos alakú név az adatbázisban. Ezzel könnyíti a könyvtáros munkáját és biztosítja a hibamentességet, valamint a gyorsaságot. A születési dátum beírásánál egy naptár áll segítségre.

A kölcsönzési műveletek ablakban mind az ötféle kölcsönzési műveletet el tudjuk végezni: kölcsönzést, visszahozatalt, meghosszabbítást, előjegyzést és foglalást. Az ablak felépítése mind az öt művelet esetén hasonló. A műveletek között a jobb alsó sarokban található „rádiógombok” segítségével választhatunk. A kölcsönzés menete szintén nagyon egyszerű, könnyen megtanulható. A törzsszám mezőbe be kell írni egy törzsszámot és megnyomni az Enter-t, vagy a vonalkódolvasó segítségével az olvasójegyről kell beolvasni be a kölcsönző törzsszámát. Ha létezik ilyen törzsszámon nyilvántartott személy az adatbázisban, akkor az ő adatai és a nála lévő dokumentumok listája automatikusan megjelennek az űrlapon. Ha nem tudjuk az illető törzsszámát, akkor a név mezőt is használhatjuk. Itt vagy a leltári számot kell beírnunk, vagy a vonalkódolvasóval a dokumentumra ragasztott vonalkódot kell beolvasnunk. Mindig az utoljára kölcsönzött dokumentumot látjuk a táblázat legalsó sorában. A személy adatai mindaddig a képernyőn maradnak, amíg egy újabb kölcsönzőt ki nem választunk. A kurzor minden kölcsönzés után visszaugrik a leltári szám vagy a vonalkód mezőbe, így egymás után gyorsan több dokumentumot is ki tudunk adni ugyanannak a személynek. A visszahozatal a kölcsönzésénél is egyszerűbb, mert elég a leltári számot, vagy a vonalkódot beírni és Enter-t nyomni. A program azonnal kikeresi és megjelenítni a visszahozott dokumentum, a visszahozó személy és a nála lévő egyéb dokumentumok adatait is. Itt egyszerre több dokumentum visszavételére is van lehetőség. Miután a meghosszabbítás funkciót a megfelelő rádiógombbal kiválasztottuk, elég a meghosszabbítandó dokumentum leltári számát beírni, és a „Meghosszabbítás” gombra kattintani. Ha az olvasónak esetleg tartozása van, akkor azt a rendszer kis felugró ablak segítségével jelzi.[4]

A rendszer üzemeltetése

Programfrissítés

Már a 6-os verzió óta automatikus történik a frissítés. A Szikla integrált könyvtári rendszer indításakor a program ellenőrzi, hogy került-e fel újabb verzió a Szikla szerverre. Ha igen, akkor egy előugró ablakban jelzi a frissítés lehetőségét. Ezután a rendszer automatikusan letölti és telepíti a programfrissítést, majd elvégzi az indexelést, a szinkronizálást és a kapcsolatrendszer vizsgálatát. Ez néhány percnél, maximum negyed óránál nem tart tovább. Ezután már csak egy ENTER billentyű segítségével újraindítja magát a rendszer és már az új verzióban lehet dolgozni.[5]

Ha éppen a könyvtárosok nem biztosak abban, hogy a legfrissebb verziót használják, akkor ezt egyszerűen ellenőrizhetik a Szikla „Egyéb/Programfrissítés” menüpontját választva. Programfrissítés üzenete nélkül is lehet frissíteni a programot, de akkor ugyanazt a verziót fogja frissíteni, ennek alapesetben nincs értelme. Csak valamilyen rendkívüli hiba esetén kell ezt megtenni.[6]

Adatbázis bővítés

Az új adatbáziscsomag megjelenését a rendszer érzékeli, ehhez megfelelő internet kapcsolatra van szükség. A rendszer felajánlja az automatikus adatbázis-frissítés lehetőségét. Erre nagyon figyelni kell, mert nem szabad megszakítani, és amíg dolgozik, addig más programmal nem szabad dolgozni a gépen. Az adatbázis-frissítés pedig körülbelül fél órát vesz igénybe. Ha éppen erre nincs idő, akkor a felugró ablakban az adatbázis-frissítést nem fogadjuk el, ekkor minden egyes újraindításkor fel fogja ajánlani a műveletet, míg el nem fogadjuk. Ha az internetkapcsolat nem megfelelő, vagy nincs, akkor manuálisan kell a műveletet végrehajtani, de az ajkai városi könyvtár esetében ez a lehetőséggel nem kell foglalkoznunk, hiszen ott az internet megfelelően működik ahhoz, hogy az automatikus adatbázis-frissítés végbemehessen.[7]

Adatbiztonság, mentések

A Szikla integrált könyvtári rendszerbe bevitt adatok nagyon értékesek a könyvtár számára, így ezeket folyamatosan menteni kell. Minden nagyobb hiba után a rendszer újratelepíthető, de az adatokat csak akkor lehet visszatölteni a rendszerbe és az eredeti állapotot visszaállítani, ha folyamatosan el vannak mentve. A mentésnél nagyon fontos alapszabály, hogy külső adathordozóra kell menteni, így szóba jöhet akár egy CD, DVD, vagy egy hálózatba kapcsolt másik számítógép merevlemeze. Egy másik nagyon fontos szabály, hogy a mentéseket napi rendszerességgel el kell készíteni. Időnként egy-egy mentést érdemes feltölteni az Internetes SZIKLA adatbázisba. Minden mentés alkalmával egy darab mentés fájl készül, amely minden olyan adatot tartalmaz, amiknek a segítségével a rendszert „talpra lehet állítani”. Ebbe az elmentett fájlba az egész adatbázis bekerül és nemcsak a legutolsó mentés utáni adatok.[8]

A „Kizárólagos műveletek” menüpont alatt az „adatmentés a kiszolgálón” almenüt választva lehet teljes mentést készíteni az adatokról és a beállításokról.[9]

Egy másik mentési lehetőség is van. Ekkor a www.netlib.hu szerverre történik a mentés. Ezt a rendszeren belüli menüpontok közti néhány kattintással el lehet végezni. Viszont az ajkai városi könyvtárban ez automatikusan történik, a szolgáltató végzi és nem a könyvtárosoknak, mert megkötötték a távkarbantartási szerződést.[10]

Karbantartás

A Szikla integrált könyvtári rendszer egyik menüpontja a karbantartás. Itt a következő műveleteket lehet elvégezni: összes adatbázis indexelése, dokumentum adatbázis műveletek, kölcsönzési-adatbázis műveletek, állományellenőrzés, saját tárgyszójegyzék kezelése, áttöltés.[11]

A karbantartás egyik funkciója az újraindexelés. Ezt minden egyes programfrissítés után el kell indítani. Nemcsak programfrissítések után célszerű az indexelést elindítani, hanem a rekordszám folyamatos növekedése mellett kb. hetente, kéthetente.[12]

Néhány fontos üzemeltetési tanács

 • ” A számítógép újraindítása vagy lekapcsolása előtt a Szikla programból szabályosan ki kell lépni. Hálózatos verzió esetén a szerver leállítása vagy újraindítása előtt a háttérben futó kiszolgálót (service vagy démon alkalmazásokat) is szabályosan – kliensből kell leállítani.
 • Az operációs rendszerből mindig szabályosan kell kilépni.
 • A programot kizárólag a megfelelő hardver és operációs rendszer környezetben szabad csak futtatni.
 • A vírusfertőzés elkerülése érdekében a könyvtári gépeken az Internetet és külső adathordozókat csak komoly körültekintéssel szabad használni: tűzfal, vírusellenőrző szoftver.
 • A Szikla programot használó gépen minél kevesebb más szoftver legyen telepítve és használva.
 • A Szikla programmal egyidőben más programot ne használjunk
 • A Szikla programot futtató gép (többfelhasználós verzió esetében a szerver) kötelezően szünetmentes áramforrással legyen biztosítva.
 • A Szikla programból külső adathordozóra minden nap biztonsági mentést kell készíteni!
 • Ha a program adatbázishibát jelez, a munkát azonnal fel kell függeszteni, mert a sérült adatbázissal történő munka az adatbázis állapotát tovább rontja.
 • A programfrissítéseket folyamatosan le kell tölteni az Internetről (www.netlib.hu)!
 • Minden programfrissítés után minden adatbázis újraindexelését és szinkronizálását el kell végezni.” [13]

A rendszer előnyei, hátrányai

„Kliens - szerver architektúrájú rendszer, ahol a kommunikációs protokoll a TCP/IP. Szerver operációs rendszer lehet: LINUX vagy WINDOWS XP vagy 2000. Kliens operációs rendszer lehet: WINDOWS XP vagy 2000.” Távoli bejelentkezés, távfelügyelet, távkarbantartás is lehetséges. Komplexitása ellenére egyszerű a kezelni, valamint számtalan beépített kényelmi szolgáltatással - adatbázis támogatás, legördülő listák, automatizmusok, paraméterezhetőség - is rendelkezik. Jellemző rá a folyamatos fejlesztés, automatikus program- és adatbázis frissítések az Interneten keresztül. Saját hatáskörben kialakítható, bővíthető keresési szempontrendszerrel rendelkezik. Postakész felszólítók és előjegyzés értesítők nyomtatása vagy küldése e-mail-ben, sms-ben lehetséges.[14]

„Minimális hardver és operációs rendszerkövetelmény

 • Pentium III 600 MHz CPU (szerver esetében: függ a munkaállomások számától)
 • 128 MB RAM (szerver esetében: 256 MB)
 • 1 GB szabad HDD kapacitás
 • CD-ROM, magyar billentyűzet, egér
 • VGA és monitor: min. 600*800-as képfelbontás, 16 bites színmélységgel
 • Szünetmentes tápegység (többfelhasználós esetben elég a szerverhez)
 • Használható operációs rendszerek: Windows 2000 vagy Windows XP (a szerver lehet LINUX is!)„[15]

Hivatkozások

 1. NetLib. URL: http://www.szikla.net/hun/termekek_netlibsz21.php [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 2. Mi a SZIKLA. URL: http://www.szikla.net/hun/szikla.php [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 3. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 4. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 5. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 6. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 7. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 8. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 9. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 10. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 11. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 12. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 13. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 14. Integrált könyvtári rendszerek. URL: http://pataky.blogter.hu/194622/integralt_konyvtari_rendszerek_v_sr_lib_szikla [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
 15. Szikla kézikönyv. URL: http://www.szikla.net/szikla6kezikonyv.pdf [Letöltés dátuma: 2011. április 30.]
Nézetek