Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Párizs a XX. században

Könyvismertető

Az 1994. év irodalmi szenzációja volt, hogy előkerült Verne 1860-as évek első felében - beérkezése korszakában - írt regénye elveszettnek hitt kézirata. Az Öt hét léghajón (az ÚK nem ismertette) és a Hatteras kapitány (802503) sikere után az író kiadója, Hetzel ezt a borúlátó antiutópiát kiadásra alkalmatlannak találta, ettől fogva a kézirat sorsa - melyről a kötetben bevezető tanulmány tájékoztat - ismeretlen volt a Verne-kutatók előtt. ; Ez a mű valóban elüt a "nagy francia álmodó" történeteinek túlnyomó többségétől, főként abban a tekintetben, hogy cselekménye eléggé sovány és lassan csordogáló; az írói fantázia és az emberi mondandó hangsúlya azon van, milyen lesz Párizs a 20. század hatvanas éveiben. Verne lehangoló képet fest Franciaországról és fővárosáról: egy csaknem "tökéletes", de lélektelen kereskedelmi-ipari-tudományos-technikai civilizáció szürke freskóját rajzolja föl, ahol a haszontalan szakirodalom, a művészet közmegvetés tárgya. Főhőse, a fiatal Michel Dufrénoy antik latin versek fordításával országos pályázatot nyer - megalázó díja: egy szakácskönyv. A fiatalember mit sem törődve a társadalom leplezetlen ellenszenvével, saját "fölöslegességével", költői álmokat kerget. Csakhogy gyámja egy bankban juttatja álláshoz, ám rövidesen kiderül: teljességgel alkalmatlan bármilyen pénzügyi foglalatosság végzésére. Szerencséjére hamarosan rájön, többen vannak a magafajta hóbortos álmodozók, ósdi gondolkodású, irodalomszerető, művészetekért rajongó emberek. Szinte konspirálniuk kell, hogy régi-régi kiadású regényekhez hozzájuthassanak, hogy titokban festészetről, muzsikáról beszélgethessenek. Az élhetetlen Michel sorsa rosszra fordul: régi latintanára - tanítványok híján - állás nélkül marad, és unokájával, a szépséges Lucy-vel együtt ismeretlen helyre költözik; őt magát szintén elbocsátják a bankból. A regény végén a hajdani nagy írók, művészek sírját őrző Pcre Lachaise temetőben az éhhalál küszöbén, önkívületben bolyongó Micheltől búcsúzik az olvasó. ; A cselekmény azonban csak ürügy ahhoz, hogy Verne tudományosan megalapozott álmodó fantáziája tobzódhassék a jövő képeinek és kivált technikai részleteinek megrajzolásában. Aprólékosan leírja Párizs toronyházait, a fő közlekedési eszköz - a sűrített levegővel hajtott magasvasút - hálózatát; 1863 körül megálmodja a gyorsliftet, a telefaxot, a gázüzemű gépkocsit, a számítógépet, a fémszálas textíliát stb. De antiutópiája bármily mértékben is bővelkedik az ember életét kényelmessé tevő technikai találmányokban, mégis roppant lehangoló képet nyújt: egy lélektelen, csak az üzleti hasznot hajszoló, érzelmi és intellektuális téren sivár és közönyös, minden tekintetben központosított társadalom vízióját alkotja meg, ahol a fontos emberi és szellemi értékek helyét a puszta számítás, a rideg ésszerűség vette át. - Minden Verne-olvasó keresni fogja a csak hírből ismert kötetet.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Jules Verne további művei