Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Justh Zsigmond Városi Könyvtár Orosháza 2011. március 25.
megtalálta Lili Oorsháza 2011. április 3. 09:51
elvesztette priisca Budapest 2013. március 20. 22:01
elvesztette defke Domaszék 2015. március 22. 08:33
elvesztette defke Domaszék 2015. március 22. 08:33
elvesztette Apáczai Könyvtár Dombóvár 2016. február 11. 11:47
elvesztette ÓMI Városi Könyvtár Ózd 2017. március 22. 13:29
elvesztette drkg Budapest 2018. szeptember 4. 14:11

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Könyvismertető

"Algernon egy kedves egér. Puha, mint a vatta. Pislog és amikor kinyitya a szemit akor fekete és körülöte meg rózsaszínű" - írja a regény hőse, Charley Gordon egyik korai "előmeneteli jelentésében". Algernon emellett különleges egér: ugyanazon az agyműtéten esett át, mint Charley, és ettől valóságos egérzseni lett, logikusan tud tájékozódni bonyolult labirintusokban. Charley hasonlóan járt: harminckét éves koráig kedves, ám gyengeelméjű fiatalember volt, a műtét után rohamos szellemi fejlődésen ment át, szivacsként itta magába a műveltséget és a tudományt, intelligenciahányadosa messze felülmúlta a zseniszintet. Sajnos, az eredmény sem nála, sem Algernonnál nem lehetett tartós: amikor Charley észrevette Algernon hanyatlását, kutatásaival maga bizonyította be, hogy a visszaesés törvényszerű, és minél magasabb az időközben elért szellemi szint, annál rohamosabb a végromlás. Utolsó "előmeneteli jelentéseiben" Charley a kezdeti szintre esik vissza, szívfacsaró módon ismétli meg kezdeti helyesírási hibáit és fogalmazási primitívségeit. ; A regény eredetileg a fenti keretek közt maradó sci-fi-novella volt - az író azonban sikeres "műtétet" hajtott végre rajta: szívet ültetett belé, s ettől a regény kitágult és általánosabb jelentést kapott. Először is - a szerző a pszichológia professzora - meggyőzően bizonyítja, hogy a puszta intelligencia nem minden, hiába lesz Charley zseniális, érzelmi-szociológiai vonatkozásban személyisége még sokáig visszamaradt. Továbbá, hogy a gyöngeelméjű is ember, személyiség, s az, hogy embertársai kinevetik, rossz tréfákat űznek vele és bolondot csinálnak belőle - méltatlan, aljas, embertelen dolog.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Daniel Keyes további művei