Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Bettisz Budapest 2010. március 29. 09:08

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jack London: Fehérek és színesek

Könyvismertető

A kötetben szereplő novellák Jack London Alaszkában töltött éveinek hű "lenyomatai". Ezekben a süvítő, szorongató kis drámákban nem annyira a jellemábrázolás fontos, mint inkább az emberi sorsok megelevenítése. A novellafüzér gondolati láncát a bőr színe adja, erre utal a Fehérek és színesek kötetcím. ; Li Wan, a fehérbőrű egy félvér asszony szívszorító története, aki csecsemőként foglyul ejtve, éveken át keresi szagoktól és érzésektől vezetve az édesanyját. S mikor a "vér" hívó szavára megtalálja a rég vágyott biztonságot, a föléje magasodó férfierő már el is ragadja onnan. A novellák nagyobbik része Alaszkában játszódik, ahol ebben az időben még nem az osztályrend adta keretek szabták meg az erősek törvényét, csakis a természettel való harcban dőlhetett el ki is a valóban tökéletes és bátor férfi. Ám mindez már-már hősi énekek formájába kívánkozik. Ezek példázata a Mikor az istenek szeretnek, amely a szerelem test nélküli és örök mindenhatóságát zengi. Az Észak erdeiben a férje karjaiban halálba szenderülő asszony tragédiájában a kegyetlen realitás ötvöződik a lírával. A novellák közül kiemelkedik Keesh, Keesh fia, amely valóságos kis remekmű. A tragikum ebben a rövid műfaji formában még mellbevágóbb, az egyéni sors nyomorúságán keresztül jeleníti meg az egész indián nép tragédiáját. A végletes történetben az író éles, erős színekkel rajzolja meg az indiánok kemény jellemét, így mintegy az erő és kitartás mítoszává emeli őket. Az öreg emberek ligája szintén az indiánok ellenállásáról szól. Ám ezeket az arcokat már nem csak a nap cserzette, mert a fehér ember hódítása már az alkohol rótta barázdákon is látszik. A szerző dinamizmusa, a történet végén petárdaként robbanó dráma a valóságos katarzis megélhetését eredményezik. Megjelenik az írásokban a szalonok világa is, a városi hősöket azonban többnyire kemény kritikával illeti London, A betörő bársonyba pólyált szépasszony hősét éppúgy, mint a Nehéz elhatározás alkoholistáját. Furcsa módon ad hangot A kínai, A királynak orr kell című novelláiban a "sárgák" elleni ellenszenvének, mely az orosz-japán fronton alakult ki benne. Az ősi mesélőkedv Jack London novelláiban kegyetlen drámaisággal párosul, s mindez abból a felismerésből fakad, hogy a világ valóban mocskos, véres, becstelen és kegyetlen, s kinek-kinek magának kell megvívni a harcot, hogy végül elmerül-e ebben vagy emberhez méltó módon kiemelkedik belőle. ; A kötet az 1924-ben Budapesten a Légrády nyomda által kiadott novellagyűjtemény újrakiadása, a fordító személye azonban ismeretlen. Kár, hogy a betű- és helyesírási hibákból majd minden oldalra jut. Beszerzésekor érdemes figyelmebe venni, hogy a kötetben szereplő novellák más fordításban és válogatásban már megjelentek (Jack London: Válogatott elbeszélések 1-2. 1955; Kisregények és elbeszélések, 681300; Messzi földön, 760412; Északi Odüsszeia, 820646). Mindezek ellenére a kalandot kedvelők örömüket lelik majd a kötet olvasásában.
Írta: Könyvtári Intézet

Jack London további művei