Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Komló BMÖ Nagy László Gimnáziuma Komló 2009. március 25. 14:39
elvesztette Kósik Nikolett Szombathely 2009. április 3. 17:32
elvesztette dfgbibl Szeged 2010. március 25.
megtalálta Völgyesi Zsófia Szeged 2010. április 2. 18:22
elvesztette Lajos Krisztina Kecskemét 2010. március 24. 21:06
megtalálta Lajos Krisztina 2010. március 24. 21:12
elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2010. április 21. 13:43
elvesztette Cinci Budapest - valahol a belvárosban... 2012. március 23. 11:43
elvesztette ÓMI Városi Könyvtár Ózd 2013. március 22. 14:26
elvesztette Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2017. március 16. 11:16

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Cinci 2012 márciusában
P.S. a 2012. március 23-án elvesztett példányhoz: a könyvtári pecsét ne tévesszen meg senkit, könyvtárból leselejtezett (de jó állapotú) darabról van szó!

Pál József 2009 áprilisában
Kósik Nikolett a könyvet együtt veszítette el Szepes Mária Pöttyös Pannijával. Nos, a Pöttyös Panni az óvodában óvónénije és a Száll a kakukk főnénije megdöbbentő hasonlóságot mutatnak, lásd a másik könyvhöz írt megjegyzésemet.

Pál József 2009 márciusában
A 70-es évek egyik legnagyobb könyvélménye volt számomra, és persze a film sem volt kutya. De ha jobban belegondoltok, ez a könyv ma aktuálisabb, mint valaha: Mi a fontosabb, a szabadság, vagy a biztonság. Válságos időkben mindig akad egy-egy jóságos főnővér, aki biztonságot nyújt nekünk - csak éppen közben elveszítjük minden tartásunkat. Nem véletlen, hogy a McMurphy-t alakító Jack Nicholson mellett a főnővért alakító Louise Fletcher is Oszkárt kapott. A könyv főhőse végül a szabadságot választja. És ti mit választotok?

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére

Könyvismertető

A Száll a kakukk fészkére megjelenését 1962-ben osztatlan lelkesedéssel fogadták olvasói és kritikusai, jóllehet a polgárpukkasztó beat nemzedék hatásait tükrözi, és az akkortájt formálódó, ellenkultúrának nevezett mozgalom több majdani eszméje is vezérmotívumként ível át a regényen. 1975-ben Jack Nicholson és Louise Fletcher főszereplésével Milos Forman rendezett belőle filmet, amelyet nemrégiben a húsz legjobb film közé sorolt az Amerikai Film Intézet. Egy elmegyógyintézetbe új beteg érkezik, a nagyhangú, tettre kész és életvidám Randle Patrick McMurphy. Rögtön felméri az erőviszonyokat, és nekilát átalakítani az osztály életét: kártyapartikat szervez, valóságos fogadóirodát üzemeltet, italt és nőket csempészik be, sőt megkérdőjelezi a csoportterápiás gyűléseken alkalmazott módszert is. A szabályok megszegése játékként indul, amelynek kimenetelére fogadásokat köt, hamarosan azonban elkeseredett háborúvá fajul, amelyben McMurhpy ellenfele az osztály teljhatalmú főnővére, a Főnéni. Tekintélyénél és pozíciójánál fogva a Főnéninek számos eszköz áll rendelkezésére, McMurphy viszont csak féktelen életvágyára, szélhámosbölcsességére és betegtársai rokonszenvére hagyatkozhat. 1962-ben, nem sokkal a Száll a kakukk fészkére megjelenése után az egyik női alkalmazott abban a kórházban, ahol Ken Kesey a regény írásának idején kisegítőként dolgozott, beperelte a szerzőt és kiadóját, a Viking Presst: állítása szerint a regény egyik mellékszereplőjét, a háromszor színre lépő vöröskeresztes hölgyet nyilvánvalóan róla mintázta a szerző. Kesey nem bonyolódott jogi vitába, hanem az érintett részeket (összesen nagyjából három oldalt) egyszerűen átírva, a színesen megfestett vöröskeresztes libát" a jellegtelen Szóvivőre cserélte. Az Egyesült Államokban tehát, ahol a könyv több mint száz kiadást megért, csak az első kiadás birtokosai ismerhetik az író eredeti szándéka szerint megírt regényt. (Fülszöveg)
Írta: dfgbibl

Közös polcon

Ken Kesey további művei

  • Hajósének
  • Polcokon

    • valaki a Kedvenc nevű polcára tette 2009 márciusában
    • 1 privát polcon