Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Esterházy Péter: Írások (A kitömött hattyú + Az elefántcsonttoronyból + A halacska csodálatos élete)

Könyvismertető

Esterházy, bár szépprózai munkáival a modern magyar irodalom egyik kiemelkedő írójává vált, az elmúlt másfél évtizedben kiteljesedett publicisztikájával is széles körben aratott sikert. Az eddig három kötetben közzétett cikkek, esszék, tárcák (A kitömött hattyú, 881616; Az elefántcsonttoronyból, 910911; A halacska csodálatos élete, az ÚK nem ismertette) minden frivolságuk, játékosságuk dacára egy nagy író-publicista arcélét mutatják - némiképp a mesterként is tisztelt Kosztolányit idézve. Amikor az irodalmi lapokban, folyóiratokban "síró-nevető" cikkeket kezdett el írni, felkérésre tette, s elsősorban irodalmi témákat járt körül a maga módján. A nyolcvanas évek eleje az irodalom önvédelmét, a szépírás szellemi függetlenségének hangsúlyozását tette szükségessé. Tisztelgett a mesterek, a példaképek előtt: Ottlikról, Nemes Nagyról, Mándyról, Mészölyről elmélkedett, komolyságot és frivolitást keverve, politikai értelmű allúziókra játszva. A rendszerváltás éveiben, a Hitel hasábjain indította meg a mindennapi politika dolgait is érintő, elvi kérdésekben állásfoglalást vállaló publicisztikáját Az elefántcsonttoronyból. "Nevesíti indulatait", "falra hányja a borsót", könyvekre reflektál, Torgyán-díjat alapít - szellemessége, fricskái ma is élvezetesek, az időszerűség elmúlta nem koptatta meg szövegét. Az eredetileg, első kiadásban 1991-ben megjelent A halacska.-kötetben külföldi konferenciákon elmondott beszédek, személyes, családi alapozású cikkek, futballista-történetek, közép-európai keservekről szóló vallomások: élet, politika, mindennapok és ünnepek témái között cikázik. Minden témája kezére áll, nyelve azért fordulatos és "kacifánt", mert gondolkodása, szelleme és észjárása is olyan. - Az olvasók széles köre lelheti benne kedvét.
Írta: Könyvtári Intézet

Esterházy Péter további művei