Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Az új hazában

Könyvismertető

A hajdanában A svájci Robinson címmel is emlegetett regény Verne egyik legjobban kidolgozott, sokféle változatban megírt témáját mutatja föl új oldaláról: a hajótörés folytán lakatlan szigetre vetődöttek emberi helytállását, teremtő képességét. Valóságos robinzonád tehát Az új hazában, sőt kétszeresen is az. ; A történet kezdetén a hattagú svájci Zermatt család idestova tizenkét éve él a Csendes-óceán egyik lakatlan, ám természeti kincsekkel és gazdag élővilággal megáldott, egészséges éghajlatú szigetén. Boldog, nyugodt életüket mi sem zavarja, olyannyira nem, hogy amikor a sziget partjainál kiköt egy angol hadihajó, a család a maradás mellett dönt, a négy, felnőtt számba menő fiú közül csak kettő tart az óvilágba, hogy új telepeseket toborozzanak a fűszerekben, gyümölcsökben, vadban és aranyban gazdag Új Svájc megalapítására. Visszafelé útjukban azonban az őket szállító angol kereskedelmi vitorlás legénysége föllázad derék kapitánya ellen, és a Zermatt fiúkat, illetve a súlyosan sérült kapitányt - néhány hűséges emberével - egy lélekvesztőben vízre teszik Isten kegyelmére bízva őket. A kitaszítottak hosszú hetekig tartó reménytelen hánykolódás után partot érnek egy sziklaszirten, ahol - be kell látniuk - a közeledő esős téli évszakot lehetetlen lesz túlélniük. De mivel kis csónakjuk összetört - ez tehát a második robinzonád cselekményének kezdő eseménye - megpróbálnak a sziget belseje felé utat találni a sziklaszirtek között. Ekkor következik a meglepetés: fölismerik, hogy a gondviselés eredeti úticéljukhoz, Új Svájcba vezérelte őket. Immár mi sem állna a várva várt találkozás, az örömteli viszontlátás útjába, ha a közeli szigetek emberevő vademberei időközben meg nem támadták volna az otthon maradottak maroknyi csapatát. A végzetes összecsapás előtt azonban ismét fölbukkan a sziget partjainál egy angol hadihajó, így a küzdelem kimenetele és az angol kézre jutó gyarmat boldog jövője immár nem lehet kétséges. ; Verne e kettős robinzonádban nemcak a civilizált európai ember helytállásának kiseposzát alkotta meg, hanem a minden nehézségen úrrá levő, szinte a semmiből meggazdagodó, gyarapodó, a korai polgári fejlődés modelljére hajazó ideáltípusait is. Ezek a remek emberek természetesen nemcsak találékonyak, kitartóak, de állhatatosak, nagylelkűek és puritánok. A vad világot civilizáló pionír telepes, a gyarmatszerző európai ideálképe fölrajzolásához Verne sok-sok izgalmas epizódot használ föl, melyek között megtalálhatók a tengeri és vadászkalandok, a fiatal szívek közötti gyöngéd érzelmek, az életmentő albatrosz segítsége, valamint a hősi erőfeszítés éppen úgy, mint a kannibálok elleni elszánt küzdelem, de legfőképp az isteni segítségbe és a maguk erejébe vetett hit. ; Az eredeti Roux metszetekkel dúsan illusztrált, az 1901-es Franklin kiadás utánozhatatlan hangulatát visszaadó reprintváltozat - a Verne-olvasó fiatalok egyik kedvelt csemegéje lesz.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei