Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Kanizsa József: Énekel a lomb

Könyvismertető

Kanizsa József gyermekversei lényegében két - kimeríthetetlen - érzelemtől ihletődnek: a természet pazar változatosságú szépségén ámuló lélek mgindultságából, valamint a haza, a szülők és a pedagógusok iránti hálaérzetből. E versek többsége sajátos átmenetet képez a ritmikus-rímes, zenei hatású, akár hagyományosnak is mondható gyermeklíra és az erőteljesen képi látású, metaforikus megoldású verselés között. Sokszor azonban, akár egy-egy versen belül is érzékelhető zökkenéssel, összhangtalan egymásmellettiségben mutatkozik meg a kétféle modor (Gesztenye-szerelem; Bolondozó hold). Van azonban a költőnek néhány lírai telitalálata, ahol eredeti és szellemes dinamikájú képiségben ölt csiszolt formát a természet látványának élménye: "Kémény tetőn / ül a Hold, / éj zubbonyán / ő a folt" (Az éjszaka foltja); más természeti tárgyú versei impresszionisztikus látomássá lényegülnek (Őszi lángolás), vagy mókás-groteszk megszemélyesítéssé válnak (Farsangi vigalom). Egyszerű, tiszta gondolatok és érzések fogalmazódnak meg tollán, a gyermekek számára befogadható színvonalon. A sajátosan "neoprimitív" grafikai illusztrációkat tartalmazó válogatás - szigorúbb rostálás esetén - maradandó értéke lehetett volna gyermekirodalmunknak, azonban így is segítségére lehet - a 6-10 éves kisiskolásoknak a "komoly költészet" felé való tájékozódásukban.
Írta: Könyvtári Intézet

Kanizsa József további művei