Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ady Endre: A kék álom

Könyvismertető

A Nyugat "nagy" nemzedékének szinte minden kiemelkedő költője írt prózát, elbeszélést és regényt is. Míg azonban Babits, Kosztolányi vagy akár Juhász Gyula esetében a lírával egyenrangú epika jött létre, Ady esetében a novellisztika jóval a költői életmű szintje alatt maradt. Ez az egyébként szokványos értékelés azonban sajátos csavart tartalmaz: a nagy Ady-lírához képest valóban jelentéktelennek tűnhetnek fel a novellák, önmagukban azonban tisztes színvonalat képviselnek, ráadásul számos olyan újdonságot hoztak, amelyek nemcsak az irodalomtörténészek, de a közolvasók számára is érdemessé teszik a velük való megismerkedést. ; Ady életének-pályájának szinte minden szakaszában írt novellát, elbeszélő műveinek száma hatalmas, az Összes novellák különböző kiadásai (legutóbb: 780242) azonban meglehetősen elriasztók. A most megjelent karcsú kötet az Ady-elbeszélések legjavát tartalmazza, igen gondos és értő válogatásban. Az összeállító természetesen nemcsak a kiemelkedő csúcsokra (A kék álom; Veronka leány lesz; A hajnali táncosnő; A negyedik nyáron; A régi nők stb.) gondolt, felvette azoknak az írásoknak a legjavát is, amelyek az Ady-életrajz szempontjából jelentősek (Mihályi Rozália csókja) vagy amelyeknek verses párhuzamai érdekes összevetésekre adnak alkalmat (pl. Az Óhydiak igazsága; Az Orient-Expressz hercegnője stb.). ; Ady elbeszélései szinte mindig nagyon rövidek, egyetlen jelenetre, cselekményszálra, figurára épülnek. Drámai sodrásuk van, írásai szinte izgatottan törnek céljuk felé, a zárlat pedig legtöbbször erősen poentírozott, csattanóra kihegyezett. Ez a drámai szerkesztés sajátos ellentétben áll a novellák szecessziójával. Amikor verseiben már rég levetette a dekorativitás, esztétizálás, ornametntizálás elemeit, novelláiban még mindig a "Jugendstil" buja pompája az uralkodó. Még azokban a nem kisszámú írásokban is, amelyek nem szerelemről, a "Csókról", kifinomult élvezetekről, kisvárosi újságírók kamaszos álmairól szólnak, hanem amelyek mintegy a "magyar ugar" versek párhuzamosai, - kemény kritikai írások. ; Az Ady-novelláknak ezt a válogatását ott is érdemes beszerezni, ahol megtalálhatók az Összesek különböző példányai. - Ajánlani pedig elsősorban a századvég-századelő novellistáit (Cholnokyak, Szini, Lovik stb.) kedvelőknek érdemes.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Ady Endre további művei