Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Szabadság a hó alatt

Könyvismertető

Jókai több ízben választott témájául idegen országokbeli történelmi eseményeket. A negyvenes évektől Oroszország múltja is foglalkoztatta; regényének témája az egyik orosz szabadságmozgalom, az 1824-25-ös dekabrista felkelés. A történet központi alakja Puskin, regényes szerelmek kereszttüzében romantikus szabadsághősként vesz részt az eseményekben. A felkelés vezetői: Gedimin herceg és kedvese, a csodálatos énekesnő, Ilmerinen Zeneida. Az ő szerepük köti össze a cselekmény valamennyi szálát. A mozgalom bukása után a résztvevőket halálbüntetés fenyegeti, ám Zeneida lélekjelenléte és a cár jóindulata következtében a költő kegyelmet kap, Gedimint pedig szibériai száműzetésre ítélik. A dekabrista felkelés leírása nem hiteles, mégis érdemes a regényt elolvasni, mert Jókai rokonszenvvel ábrázolja hőseit, jellemei plasztikusak, színei élénkek. A kötetet Történelmi jegyzetek és Puskin elbeszélő költeménye, a regényben többször említett Cigányleány egészíti ki.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei