Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2011. május 25.
elvesztette Zoli Kartal 2014. június 1. 10:25
elvesztette Zoli Kartal 2014. június 15. 08:53
megtalálta Ani Kartal 2014. július 16. 16:41
elvesztette Justh Zsigmond Városi Könyvtár Orosháza 2015. március 20. 12:42
megtalálta Edina Orosháza 2015. április 13. 20:52
elvesztette Kati Szentendre 2016. március 18. 15 óra
elvesztette Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára Székesfehérvár 2016. március 21. 13:52
elvesztette Zsuzsa Eger 2019. június 17. 20:16

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Fekete gyémántok

Könyvismertető

Az 1870-ben írt regény cselekménye mögött egyetlen valós mozzanat áll: Darichlik János címzetes püspök botránya, aki 1866-ban a magyar egyházi nagybirtok egy részét zálogba akarta adni a Langrand-Dumoncem belga bankháznak. A regényben két vállalkozó áll egymással szemben: Berend Iván, a bondavölgyi kis bányaüzem vezetője és Kaulmann Félix részvénytársasága. Kaulmann minden erővel - főleg Sámuel apát segítségével - igyekszik megszerezni Berend üzemét és a környező nagybirtokot, a Bondaváry grófok tulajdonát. Berend - bármennyire kiváló tulajdonságokkal és nagy ésszel bír, s bármilyen példásan vezeti is a kis üzemet, - hamarosan elbukna az egyenlőtlen versenyben, ha nem segítené egy romantikus véletlen. A cselekmény elején Kaulmann Félix Bécsbe csalja a gyönyörű szép munkáslányt, Elvirát. Vőlegénye, Szaffrán Péter - aki szintén Berend munkatársai közé tartozik, - bosszúból felrobbantja a részvénytársaság tárnáit. A Kaulmann-féle vállalkozás összeomlik, s az égő szénréteget csak Berend Iván korszakalkotó találmányával tudják eloltani. A végkifejletet számos romantikus fordulat előzi meg: a pesti társasági életből vett jelenetek, Berend Iván társasági sikereinek mozzanatai, a Bondaváry grófok története, Elvira sorsának alakulása, Kaulmann Félix és Sámuel apát vagyonszerző törekvéseinek akciói. ; A főhős, Berend Iván igazi romantikus figura: nemcsak kiváló tudós, feltaláló, hanem sikeres társasági fiatalember is, a nők bálványa, kitűnő kardvívó, mesterlövész, szórakoztató társalgó. Különösen érdekes részlete a regénynek a Delej-országról szóló fejezet, melyben Jókai a jövőbe viszi el olvasóit, s bár kissé illuzórikusan, megrajzolja az egyenlőségre épült társadalom általa elképzelt életét. - Minden olvasónak ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Jókai Mór további művei