Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Kardos András 2009 áprilisában
Még sajnos nem olvastam.

Jókai Mór: A tengerszemű hölgy

Könyvismertető

A valamennyi Jókai-regényre jellemző erények - romantikus meseszövés, izgalmak, az olvasó egyértelmű rokon- vagy ellenszenvét kivívó karakterek ábrázolása, nem lankadó érdeklődés - mellett ez a mű egyéb érdekességekkel is szolgál. Az író itt ugyanis saját élete regényesítésével is megpróbálkozik, amelyre a legjobb alkalmat az első ifjúkori szerelem megrajzolása adja. A tengerszemű hölgy históriájának kiindulópontja az ifjú jurátus reménytelen szerelme Komárom egyik legelőkelőbb családjának sarja iránt. E hamvában holt szerelem leírásából kétfelé ágazik a történet. Az egyik az 1840-es évek Pestjének leírása: az író különös hitelességgel ábrázolja a Pilvax körét, az irodalmi élet csatározásait, majd a március 15-i események világfordító hangulatát. Az önéletrajzi elemeket tartalmazó eseménysor a házasság, majd a bujdosás leírásával véget ér, s ekkortól egyeduralkodóvá válik a másik szál, a tengerszemű hölgyé, Erzsike romantikus történetéé. A néhol hihetetlenségig túlzott életút a rangbéli házasság megalázó kudarcától a számadó gulyás mellett eltöltött hónapok leírásán át vezet a színidirektor melletti markotányosnői szerepéig és a szabadságharc ügyében végzett életveszélyes futárfeladatig. Világos után sem kevésbé izgalmas Erzsike története, hiszen a férjéül választott katonatisztről kiderül, hogy bigámista, majd a nyakas kálvinista iskolamester megalázásai, durvasága a gyilkosságig kergetik a szerencsétlen sorsú asszonyt, aki börtönben fejezi be mozgalmas életét.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei