Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Tégy jót ; Aki a szívét a homlokán hordja

Könyvismertető

A Tégy jót 1893-94-ben jelent meg folytatásokban és 1895-ben könyv alakban. Témája: hogyan buknak el szükségszerűen az idealista hős és pártfogoltjai egy olyan világban, amely kíméletlenül "realista" - Jókai szóhasználata szerint (ma, erre a korra vetítve, inkább nihilizmusnak mondanánk ezt az életfelfogást). Negatív hősök bőségesen szerepeltek korábbi műveiben is, de akkor a pozitív hős többnyire legyőzte őket. Ennek a kisregénynek a pozitív hőse, Vigárdy azonban nyomába se léphet Berend Ivánnak vagy Timár Mihálynak; azok ezerféle furfanggal harcoltak a győzelemért, ez határtalan idealizmusában maga adja az ütőkártyákat a saját Krisztyán Tódora kezébe, megvetése jeléül eldobván viszont saját tromfjait, amelyekkel féken tarthatná a zsarolót. Minden nemessége ellenére egyszerűen maflának érezzük; emiatt szenved vereséget. A kisregény alaphangját megütő beszélgetésben feneketlen cinizmussal oktatják ki a széplelkű hősnőt, hogy a szíve meg a nemes érzelmek divatjamúlt rekvizitumok, már az irodalomban sem érdeklik a kor emberét, aki tudja, hogy mindent és mindenkit csak a matéria, az érdekek mozgatnak. Az egyetlen szálon futó cselekményt talán azért vezeti a szerző - meglehetősen konvencionális fordulatokkal - a kulisszahasogatóan tragikus végkifejletig, a hármas öngyilkosságig, hogy dokumentálja: a ti híres realizmusotok, amelyet kritikusaim számon kérnek rajtam, életfelfogásként, íme, így tönkresilányítja, elviselhetetlenné teszi az életet. Vagy, ahogyan a kötet szerkesztőjének utószava mondja, azt igyekezett bizonyítani ezzel a munkájával, hogy ilyen realista ecsettel, sötét színekkel is tudna ő dolgozni, csak nem akar. Akárhogyan is, elsősorban az egyre többet támadott s egyre kevésbé méltányolt Jókainak a cselekménybe rejtett "ideológiai" mondanivalója miatt méltó figyelmünkre a kisregény; írói megformálása eléggé vérszegény, szerzője egyéb öregkori műveihez képest is. ; Az Aki a szívét a homlokán hordja című kisregény 1889-ben jelent meg először a Budapesti Hírlap hasábjain. A hírneves harcos egy prófétától kér segítséget, hogy halottszívű (azaz a nők iránt érzéketlen) felnőtt fiát az egészséges nemi ösztön útjára vezesse. Az ifjú Edrin bég színlelt házasságot köt egy ismeretlen nővel, akinek a homlokán fölfedezi a címbeli szívet. Beleszeret, a próféta óvása ellenére kinyomozza hollétét, szerelmes napokat tölt vele, míg rá nem ébred, hogy öntudatlanul bár, de apja rejtegetett feleségével és saját húgával élt együtt. Edrin ekkor végez velük és magával, a hazatérő apa pedig megőrül. A vadromantikus történetet Jókai a végzetszerűség eszméjével oltja be. ; A két kisregény szerves része Jókai életművének, és olvasmánynak is érdekes. - Minden könyvtárban helye van.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei