Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Esterházy Péter: Függő. bevezetés a szépirodalomba

Könyvismertető

Helyzetek és személyek pontos rajza ez a könyv, ámde a személyek és helyzetek csak belső, az író számára nyilvánvaló ismeretek alapján érthetőek. A külső világ fogódzói csupán itt-ott bukkannak fel. Az idő és a tér meghatározottsága rejtett - a szereplők létezéséről semmi bizonyosságunk nincs. Hol kiválóan jellemzett valóságos személyeknek, hol ugyanannak az alaknak különféle megjelenéseinek, sokszor pedig önálló létük ellenére csak a főhős reflexióinak látszanak; az ő vonzalmai, taszításai, emlékei és nosztalgiái csillannak meg bennük. A képlékeny szövegből lassan körvonalazódni kezd a hatvanas évek társadalma, a kamaszlélek vágya, illúziója, a megfoghatóval sohasem mérhető valósága. S ahogyan egyre mélyebbre merülünk a szöveg indáiba, észrevesszük, hogy a képlékenység voltaképpen a szuverén írói módszer biztonságát tükrözi; hogy a századelőtől napjainkig, Kosztolányitól, Csáthtól, a kamaszok öntörvényű társadalmáig ívelő tér és idő tulajdonképpen a két dimenzió elválaszthatatlanságát, egymásba átfolyását, a világ szivárványos egységét varázsolja körénk. Mélyen megindító költőiség árad ebből a nyelvében szigorúan prózai regényből. ; A sorozatban ez volt az első olyan kötet, amely kortárs magyar író alkotását prezentálta a már ismerős elvek szerint: előbb életrajzot ad (ez esetben Esterházy 1985-ben írt Curriculum vitae-jét), majd Vezérfonal a műelemzéshez címmel a különösnek ható epikai formálás újszerűségének legfontosabb sajátságaira hívja föl a figyelmet. Ezután következik a Függő "teljes, gondozott szövege", a kisregénybe rejtett számos idézet forrásának lapszélen feltüntetett lelőhelyeivel, s a megértést segítő szómagyarázatokkal, végül pedig Összefoglaló kérdések, Marianna D. Birnbaum Esterházy-kalauzából (914147) vett részletek, s a műről készült legfontosabb tanulmányokból-ismertetésekből válogatott szemelvények zárják a kiadványt. A szerző ironikus szelleméhez híven szokatlan és játékosan frivol az illusztrációs anyag is: az író csecsemő- és gyermekkori fényképei váltakoznak a hatvanas évek elejének politikai eseményeit illusztráló felvételekkel, de felbukkan Kosztolányi Dezső és Csáth Géza, valamint Bartók Béla és Kodály Zoltán portréja is. - Főleg gimnáziumi könyvtárak anyaga, de nagyobb közkönyvtárak is beszerezhetik.
Írta: Könyvtári Intézet

Esterházy Péter további művei