Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: A költői mesterség

Könyvismertető

A poétikai kismonográfia fő fejezeteinek tárgya: a verstani alapfogalmak, a magyaros (hangsúlyos), a deákos és a nyugat-európai verselés, a szabadvers. Ezt egészíti ki A század magyar prozódiájának néhány problémája címmel Ady, a Nyugat-iskola, József Attila, Weöres Sándor, Juhász Ferenc ritmikájának, valamint a gyermekvers műfajának vázlatos jellemzése; majd két, ugyancsak vázlatos áttekintés a versforma funkciójának, illetve a költő és a műfordító munkájának problémájáról. Függelékként a Verstani fogalmak és szakkifejezések értelmező jegyzéke zárja a kötetet. A szerzőnek ezt a munkáját is jellemzi közismert erénye, hogy saját olvasói élményéből kiindulva, szuggesztíven ismerteti a tárgyalt jelenségeket s a fölhozott példákat, így igyekszik olvasója számára is élménnyé tenni a költészet tudatos értelmezését. Nem mentes e könnyeden csevegő modornak a hátrányaitól sem, mert sokszor adós marad az egyértelmű, precíz meghatározásokkal, pl. a versszakról vagy a nibelungizált alexandrinről. Mivel a kötet 1958-ban íródott, átdolgozott kiadása is 1978-ban jelent meg (l.: 790202), értelemszerűen nem reagál a szimultán verselésre vagy az utóbbi évtizedek más poétikai fejleményeire. - Mindazonáltal népszerű verstani kézikönyv, amely minden tekintetben - csak árában nem - megegyezik a 920756. tételszámon ismertetett kiadvánnyal.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei