Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jack London: A Nap fia (Elbeszélések + A Nap fia)

Könyvismertető

A kiadónak sikerült ismét - nem először, de megszokhatatlanul - rendetlenül szerkesztett kiadványt produkálnia. A "szenvedő alany" - a beszerző könyvtáros és az olvasó mellett - ezúttal maga az író, akinek kilenc novellája olvasható a kötet első felében meglehetősen gyenge, anoním fordításban. Becsapva érezheti magát a könyvtáros, mert a cím után ítélve azt hihetné, valami újat kap, s reményei csak részben és felemásan teljesülnek. Mert igaz ugyan, hogy London első, 1900-ban megjelentetett "északi novelláit" tartalmazó kötete, A Farkas fia a maga teljességében 1926 óta most jelenik meg először magyarul (a fent említett kilenc novella), egyes darabjai azonban azóta kitűnő fordításokban több válogatásban is szerepeltek (pl. az Északi Odüsszea - 820646 - című gyűjteményben A fehér csend, a Messze földön, az Északi Odüsszea). Az olvasót pedig azért érheti csalódás, mert ha elolvassa a fülszöveget, azt hiheti, hogy regényt tart a kezében, belemerülve az olvasásba azonban tapasztalhatja, hogy a főszereplőként feltüntetett Malamute Kid csak a novellák többségének állandó főszereplője, a könyv második felében pedig már szó sem esik róla. Azt azonban, hogy a kilenc elbeszélés után valami új következik, csak az árulja el, hogy újrakezdődik a fejezetek számozása, és az olvasó a hófödte messzi Észak helyett a napsütötte Csendes-óceánon találja magát. Itt játszódik ugyanis a kötet második felét kitevő, újabb kilenc történetből álló (de laza, regényszerű egységet alkotó) A Nap fia, amelynek főhőse David Grief. A mérhetetlenül gazdag üzletember puszta kedvtelésből járja hajóin a Déli-tenger szigetvilágát, s keveredik különböző kalandokba, amelyeknek hátterét ezúttal London saját, csendes-óceáni útja adja. Ennek az utazásnak az élményeiből nem születtek jelentős művek, s ez igaz a Nap fiára is, amely nem egyéb kalandos történetek laza füzérénél. Ezúttal a kiadó nem tartotta fontosnak új fordítás készítését, megelégedett Adorján Sándor 1922-ben keletkezett átültetésével.
Írta: Könyvtári Intézet

Jack London további művei