Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Pálfalvi Nándor: A snitt

Könyvismertető

A regény központi alakja Tusi, az F-stúdió (vagyis a művészi és egyéb tévéfilmek stúdiója) közkedvelt és nyilvánvalóan tehetséges operatőre. A regény főszereplője azonban minden kétséget kizáróan a Magyar Televízió, nem annyira annak egykor tisztes (Tőzsdepalota volt), mára azonban belül sokszorosan átépített, agyonszabdalt épülete, hanem annak társadalma, dolgozóinak együttese. Az utóbbi belső feszültségeit a szerző Tusi kálváriájának bemutatásával igyekszik leleplezni. Tusi-Tusanek ugyanis családi gondjain kívül (Isten tudja, hányadik élettársa kívánja elhagyni) minden idejét és erejét a tévének szenteli, megpróbálja élete nagy álmát, a Newton életéről szóló filmet megvalósítani, amire már kora ifjúságától készült, összegyűjtve minden fellelhető dokumentumot, tárgyakat, kiszemelve a legalkalmasabb helyszíneket. Az utóbbi válik szinte végzetévé, mert amikor a kiválasztott templom tornyából próbál néhány snittet felvenni, kiesik a toronyból, és csupán a biztonsági öv menti meg a lezuhanástól. Az esetet a média legkülönbözőbb eszközei világgá kürtölik, Tusi híres-hírhedt emberré válik, akit rosszakarói örömest igyekeznek lejáratni a tévé berkein belül. A körülmények kezükre játszanak: váratlanul meghal az F-stúdió Tusival rokonszenvező vezetője, a tévé új elnöke pedig Tusi mindenre elszánt és gonosz vetélytársát bízza meg a stúdió vezetésével, akinek első dolga elvenni tőle a Newton filmben való közreműködési jogát. Közbeavatkoznak az égiek, mégpedig egy Amerikába szakadt, idővel dollármilliomossá lett hazánkfia személyében, aki csak azzal a feltétellel hajlandó finanszírozni a filmet, ha annak készítését Tusira és csapatára bízzák. Ezzel végződik a regény, amelynek szerzője nemcsak általában, hanem az interregnum korszakában is megpróbálta illusztrálni a tévén belüli viszonyokat. - A valóságalapú szépirodalom iránt érdeklődők figyelmébe ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Pálfalvi Nándor további művei