Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jack London: Sárga sátán (John Barleycorn)

Könyvismertető

Az alkoholnak, az ittasság mámorának nagy a "világirodalma", ám ebben is páratlan Jack London önelemző, vallomásos műve. Az író, aki élete egyéb megpróbáltatásai mellett az alkoholizmussal is küzdött, ebben az 1913-ban megjelent művében mélyreható önelemzéssel dolgozza fel sorsának ezt a problematikáját. A Sárga sátán cím, mely Bartos Zoltán magyarításának élén 1922 óta szerepel, erőteljesebb és riasztóbb, mint az eredeti. London életének mágikus, váratlanul hatalmat nyerő, majd vesztő ikertársa, "John Barleycorn" a sörisszaság és általában a részegség, a szesz népies szellemének megnevezése az angol nyelvben. ; Az író felidézi gyermekkorának emlékképeit, amikor a társasági viselkedés furcsa kényszere miatt kellett rossz ízű italoktól megmámorosodnia, majd a kalandor hajósélet helyzeteit, amelyben az ivás a kommunikáció, a férfias együttlét kiiktathatatlan velejárója lett. Szervezete soha, csupán közérzete, depressziója, szellemi, lelki igénye vezeti újra vissza a whiskyspoharakhoz, a söröskancsókhoz: "Testem nem kiáltott alkohol után. Mert az alkohol mindig utálatos volt a testemnek. John Barleycorn a gyöngeségre, kimerültségre, elernyedt, elcsigázott emberre számít. Ő a könnyű kibúvó. Álerőt ajánl fel ; a testnek, álemelkedettséget a szellemnek." A dependencia, a szeszistenség hatalmának természete foglalkoztatja tehát az írót, aki éles, analizáló írói agymunkával végzi el önéletrajzának e szempont szerinti átvizsgálását, önsors-analízisét - páratlanul a világirodalomban. Nem véletlen, hogy pszichiáterek, alkohológiai szakemberek is forrásműként használják ezt az írást. ; A némileg megkorosodott fordításnak van némi ódon bája, de újrakiadása hasznos és jó dolog - figyelemkeltő címe, borzongató fedőlapgrafikája mögött - erőteljes, tiszta, lebilincselő műre lel az olvasó. Az alkoholizmus hazai népbetegségére való tekintettel szociális funkciót is szolgál a kötet ajánlása.
Írta: Könyvtári Intézet

Jack London további művei