Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A szegénység útja ; Egy ember, aki mindent tud

Könyvismertető

Két kisregény méretű írást tartalmaz a kötet. Petrőczi Éva utószava nem említi keletkezésük és megjelenésük dátumát (1874), és a "fin de siccle"-ről szóló Jókai-ábrázolások között jelöli ki helyüket az életműben. Inkább az érdekes emberekről érdekes dolgokat elmesélő, rutinos prózaíró napi gyakorlatában létrejött átlagos művei közé sorolhatjuk mindkettőt, de nem árt emlékeztetni rá, hogy legnagyobb elbeszélőink egyikének "átlagos" színvonaláról van szó. A szegénység útja egy kiskirály anekdotikus karakterrajza, akit Jókai a "brutális generozitás" szóösszetétellel jellemez legjobban. Darkaváry úr híres vadászatokat rendez, azzal a trükkel, hogy jobbágyait becsapva, az olcsón megvásárolt parasztlakokban hajtók seregét szállásoltatja el. Valószínűtlen, de groteszken bájos fordulatok után bűnhődik meg a szélhámos: végül arra kényszerítik, hogy akit fiatalon anyává tett, azt megöregedve, csúf, szerencsétlen állapotában vegye feleségül. ; A dilettantizmus okozta fiaskó végez a másik beszély hősével, gróf Rengeteghy Ottóval. Ő az a bizonyos Egy ember, aki mindent tud. Katonai pályáján és a szerelemben eléri, amit akar. De egyszer "választóvizet" (salétromsavat) töltenek az italába, és ettől olyan helyzetekbe keveredik, amelyeket Jókai fergeteges humorral tud megírni. A spiritizmusról és a "cikográpról" szóló bekezdések Karinthyéval egybevethető komikus tehetségéről árulkodnak. Mulattatóak, számunkra - akaratlan célzásaik miatt - különösen aktuálisak a gyapottermesztés magyarországi csődjét meg a jak-tenyésztés nehézségeit ábrázoló, swifti gúnyra emlékeztető példák. Úgy tűnik föl, hogy Jókai akár Kemény Zsigmondnál, akár későbbi követőinél messzebbre jutott el a különféle "ködképek" fölismerésében és leleplezésében. - A sorozatot teljes egészében gyűjtő könyvtárak feltétlenül szerezzék be.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei