Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Theodore Dreiser: A pénz királya

Könyvismertető

1873 szeptemberében a világtörténelem egyik legizgalmasabb pénzügyi katasztrófája sújtott le Philadelphiára: tönkrement a Jay Cooke bankház, Amerika egyik legjelentősebb pénzintézete, amely számos fiókot tartott Londonban, Washingtonban és New Yorkban; következményeként szerencsétlenségek sorozata söpört végig a pénzügyi világon. Az összeomlás lényegében egyetlen üzletembernek kedvezett: Frank Cowperwoodnak. A fiatalember korábbi életútja lezárult, és új lehetőségek bontakoztak ki előtte pénzügyi zsenialitása következtében - egy új városban. Theodore Dreiser világhírű regényének második kötetében folytatja a gátlástalan pénzügyi zseni karriertörténetét. ; A "pénz királya" - mint a 3633-as fegyenc - 13 hónapot töltött le 4 év és 6 hónapos büntetéséből. Váratlan szabadulása után belátta, hogy a tőzsde mint kereseti forrás, már nem jöhet számításba számára: a távoli Nyugat és egy születő nagyváros, Chicago lett reményei és lehetőségei megtestesítője, amelynek fejlődése a későbbiekben teljesen összeforrt Frank Cowperwood alakjával. Szabad, konvenciómentes gondolkodásával hamar szövetségeseket szerzett a város pénzemberei között, akik a haszon és a politikai hatalom érdekében támogatták pénzügyi manővereit, amelyekkel lehetővé vált a város gáz- és vasúthálózatának megszerzése. Frank rendezte magánéletét, és végre feleségül vehette szerelmét, Aileen Butlert. Vagyona ismét elérte a milliós határokat, pénzügyi tekintélynek számított - de a konzervatív "jó" társaság mégsem fogadta be. Chicago elit társadalma félve tekintett a Keletről érkezett "fiatal óriásra", akinek személyiségén keresztül Dreiser az amerikai kapitalizmus kialakulásának legkönyörtelenebb korszakát ábrázolta. ; A második kötet végén már ismét előttünk áll a "pénz királya": a felkapaszkodó senki, a kiérdemesült fegyenc, akit mégsem sikerült kirekeszteni, így fokozatosan Chicago legvonzóbb, legérdekesebb alakja lett: új, hatalmas pénzemberként minden téren felveheti a versenyt a régiekkel.
Írta: Könyvtári Intézet

Theodore Dreiser további művei