Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedűs Géza: Világirodalmi arcképcsarnok

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Hegedüs Géza arcképcsarnoka az olvasásban "gyönyörűséget" kereső ember érzelmi alapozású tablója. A magyar- és világirodalom avatott ismerője és tolmácsolója legújabb kötetében a világirodalom vonulatát tekinti át - alkotói portrék látszólag független sorozatában. ; A kötet száz szerző élet- és pályaképét mutatja be időrendi szerkesztésben az ókortól (a legelső "irodalomként" számon tartott írásoktól) egészen napjainkig. Valamennyiük közös jellemzője, hogy kiemelkedő jelentőségűek az egyetemes irodalomtörténetben, akár a líra vagy a dráma, akár a széppróza vagy a filozófiai tartalmú elmélkedés, akár pedig a politikai esszé vagy a történeti tárgyú emlékirat műnemeiben-műfajaiban alkottak maradandót. Hegedüs Géza a saját értékrendje alapján válogat közülük; ezt az értékrendet azonban már jól ismeri a hazai közönség korábbi összefoglaló jellegű könyveiből. A portrék külön-külön is tartalmas írások. Egységes szerkezetük - bemutató életrajz, kultúrtörténeti környezet, pályakép a legismertebb művek kiemelésével - esszészerűen bővül ki a tudós színes meglátásaival, a sokat olvasó irodalmár tapasztalataival és egyéni esztétikát tükröző összehasonlításaival. A szerző ugyanakkor irodalomtörténetet is "ír": arcképvázlatai és műelemzései egymásra épülnek, kimutatva a különböző hatások összefonódását, a műfajok kialakulását és korszakonkénti megjelenítésüket, formai-tartalmi módosulásaikat. A válogatás tényéből következik, hogy az arcképcsarnok nem lehet teljes, és természetesen nem is egyenletes reprezentativitású: elsősorban az európai irodalmi kultúrával - nyugat- és kis-ázsiai előzményeivel -, valamint Észak-Amerika angol nyelvű irodalmával igyekszik megismertetni az érdeklődőket; az ókori görög és latin, illetve a középkori vallásos és lovagi hagyatékból csupán "ízelítőt" ad (kényszerűségből), és bővebben az utóbbi ötszáz év történetéből válogat, rendkívüli gazdagsággal illusztrálva a reneszánsz óta virágzó írásos művészetet. ; A nagy szakértelemmel és érdeklődést felkeltő stílusban megírt "miniesszék" lényegében rendhagyó irodalomtörténetnek tekinthetők; a válogatás korlátait maga a szerző is megérezte, és újabb összefoglalás készítésére késztette: a közeljövőben megjelenő második kötettel együtt - a Világirodalmi arcképcsarnok hasznos kézikönyve lehet az irodalommal ismerkedőknek, és élvezetes olvasmánya a már gyakorlott olvasóknak. Kölcsönzési példányról is tanácsos gondoskodni.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedűs Géza további művei