Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Kurt Vonnegut: Hókuszpókusz

Könyvismertető

A 20. század második felének amerikai irodalmában kétségkívül Kurt Vonnegut a "legkomolyabb nevettető". Regényeiben utánozhatatlan iróniával és támadókedvvel tárja elénk mindazokat az ellentmondásokat, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok "független" polgárai öntudatlanul élnek meg - miközben mindennapi életükben (életükkel) újra és újra megteremtik azt. ; Vonnegut műveinek alapvető jellegzetessége a sci-fi sémáinak játékos felhasználása a legváltozatosabb intellektuális témák ábrázolására. A Hókuszpókusz látszólag szakít ezzel a "hagyománnyal". Hőse, Eugene Debs Hartke lényegében átlagpolgár. Szokványosnak mondható élete azonban rendkívülivé válik a történelemtől, amelybe beleszületett: mert Hartke 1940-től 2001-ig csapongó történeteit ismerhetjük meg - Vietnammal, atombombával, az ezredfordulóig meghatározó második világháborús örökséggel. ; A regény fiktív életrajzi jegyzetek jól szerkesztett folyamata. A jegyzeteket Hartke írja különböző rendeltetésű papírfecnikre, miközben bírósági ítéletre várakozik. A vád: ő tervelte ki a New York Állami Maximális Biztonságú Fegyházban a tömeges kitörési kísérletet. A csapongó visszaemlékezésekből egyrészt Hartke életét ismerhetjük meg, másrészt azt a két intézményt, amelyekben dolgozott: a Tarlington Kollégiumot, ahol a gazdagok "tanulásfogyatékos" gyermekeit oktatják, illetve az athenai fegyházat, ahol japán őrök felügyelete alatt közel tízezer fekete köztörvényest őriznek a világtól teljesen elzárva. A két intézmény meghatározza Hartke történetét, aki mindvégig egyetlen filozófiát gyakorol - elfogadni az életet, amelyet a sors mér rá. Fő bűne nem a gondolkodás, hanem az az ösztön, amellyel meglátásait továbbadja, hogy mások számára is érthetővé tegye a világ jelenségeit és az emberi cselekvések mozgatórugóját: a szeretetet és a gyűlöletet. Az értelem irányította bírálat csak tragédiákon keresztül bontakozhat ki; háborúk, hegemóniák - Hartke esetében feljelentések és kirúgatások, ítéletek - logikus sorozatában. ; Vonnegut hőse az ezredfordulóra már rögzült társadalmi gépezet kiszolgáltatottja. Gúnyos iróniával kimondott mély filozófiai gondolatai mosolyt merevítenek az arcokra, amely mögött a "fekete igazság" már nem is látszik olyan sötétnek. - Minden felnőtt olvasónak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Kurt Vonnegut további művei