Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: A delfin visszanéz

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Márait a hazai olvasók elsősorban mint prózaírót, esetleg mint néhány sikeres dráma szerzőjét és - halványan ugyan - publicistaként tartják számon: költőként alig-alig. Pedig pályája versekkel indult: a Kassai Munkás 1919 novemberében közölte egyik lírai darabját, amelyben - mintha későbbi sorsát érezte volna meg - így jajdult fel: "Bábelünk málladozik s tornyából feléd kiáltunk / Igéret földje, Kánaán." (Amerika). E mostani, nyugaton 1978-ban megjelent, saját válogatású kötetében azután az Emberi hang (1921), a Mint a hal vagy a néger (1932), Verses könyv (1945) című kötetekből összeállított gyűjteménnyel találkozhatunk, továbbá az 1960-ban, Washingtonban megjelent, kétfelvonásos verses játékával (Egy úr Velencéből) - amelyből Farkas Ferenc írt a közelmúltban új magyar operát -, továbbá Tarló címmel lapokból, folyóiratokból és az író fiókjából származó költeményekkel. Márai Sándort költőként is azok a kérdések foglalkoztatták, amelyekkel egyéb műveiben is birkózott: az ezoterikus művészet és a konkrét élet összefüggései, az egyén és társadalom megosztottsága, a magyarság világháborúba és - utána - kommunizmusba tántorgása, a költő magányossága és harca e magányosság ellen, végezetül pedig az emigrációba kényszerült, de magyarságához haláláig hű költő megrendítő vallomásai állnak: köztük, a 20. századi magyar költészet remekművei szintjéhez közelítő Halotti beszéd és Mennyből az angyal. Aranyt és Kosztolányit vállalva költő elődei közül, maga is élete egész során a világos fogalmazásért, a tiszta magyar nyelvért szállt síkra. "Magyarul akarsz szólni magyarokhoz, / Beszélni világról és Értelemről /. hangodra felel néha egy lélek."(Ötven), Csak remélni tudjuk, hogy egyre többen lesznek, akikben visszhangra lel Mária költészete is. - A kötet minden verskedvelőnek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Márai Sándor további művei