Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Cikkek a forradalom évéből

Könyvismertető

Jókai hatalmas életművének terjedelemre is kiemelkedően nagyszabású része publicisztikája: szinte gyerekkorától folyamatosan írt újságcikkeket, riportot, tárcát, beszámolót, cikket, szösszenetet, kis színest - jószerivel mindent, amit lapba írni szokás. E hatalmas publicisztikai munkásság alig valamivel több, mint egyévnyi metszetét nyútja a jelen kötet. Igaz, a választott év 1848. március 19-én indul és 1849. július 7-ével zárul, tehát köztörténetileg is, Jókai életét tekintve is kiemelkedő fontosságú, de igaz az is, hogy ebben az esztendőben is képes a válogatás felmutatni a publicista Jókai szinte minden műfaját, műfajvariánsát, minden hangnemét, minden erényét (és fogyatékosságát). A mai olvasót elsősorban Jókai elbűvölő közvetlensége lepheti meg a cikkek olvastán, ami annál inkább erőssége a kötetnek, mert az események szinte megkövetelték a szónokiasságot, pátoszt, túlfeszítettséget, és Jókai e regisztereken is kitűnően tudott játszani, ám képes volt a bravúros hangváltásokra, a pátoszt szinte mindig egyensúlyozta vagy ízes népiességgel, csobogó humorral, bájos naivitással, "életes" realizmussal, vagy éppen metsző iróniával, kegyetlen szatírával. Ami nem volt sajátja a nagy írónak, az a politikai éleslátás, az elméletfilozófiai igény, és persze az elvi következetesség. Derűsen, lelkesülten, felháborodva, sok-sok valóban szépirodalmi részlettel dúsítva követi és értelmezi az eseményeket, de eligazodni maga sem nagyon képes köztük, az olvasót határozottan orientálni még kevésbé. Kitűnő olvasmány, élvezetes történelmi és irodalmi "lecke" a kötet, de a komolyabb stúdiumokhoz 1848/49 vonatkozásában más művekhez kell fordulni.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei