Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Pál József Budapest 2009. március 25. 07:02

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Pál József 2009 márciusában
Kedves Megtaláló! Ábel ismét útrakelt, hogy ha Amerikát nem is, de az országot bejárja. Egyik kedvenc könyvemet tartod a kezedben. Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán, a Gordon hegy lábánál, a Fehér-Nyikó partján háromszor jártam életemben, a neves író szülőházát még fivére, Gáspár mutatta meg nekünk. Édesapám egyik legjobb barátja egy farkaslaki faragó ember, Jakab Zsigmond volt, aki több linóleum-metszeten is illusztrálta a trilógiát, melyek hálószobánk falát díszítik. Fogadd szeretettel a könyvet, és ne feledd: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne".

Tamási Áron: Ábel

Könyvismertető

A trilógia fordulatos cselekménye: a csíkcsicsói kiskamaszból a hányattatásaiban megérő fiatalember története. Az első részben (Ábel a rengetegben) a címszereplő erdőpásztor a Hargitán; a másodikban (Ábel az országban) egy vándor fogorvos kísérője szerte az országban; a harmadikban (Ábel Amerikában) pedig szerencsét próbáló székely legény a tengeren túl. Ábel az életben maradás és a hazatalálás példázatos alakja, aki eszével, természetes észjárásával és nemes jellemével lesz úrrá a természet viszontagságain és az emberi ellenségességen. Kalandsorozata természetes módon pikareszk regényt idéz, amely több tekintetben a nevelődés regény elemeit is hordozza. Gondolatai, érzései és naiv sejtései, természetes vágyai a létfilozófiai rétegre mutatnak, a jobbik én győzelmének etikáját is fölvillantva. Az író ábrázolásmódja viszont a transzilvanizmus nép- és tájszemléletét mutató poétikus realizmus diadalát jelenti. ; Tamási valóságszemlélete és stílusa az egyszerű "erdőlő" székely nép világlátását és modorát hozza be a magyar irodalomba, olyan hitelesen, hogy azt a korszak kritikusai közül többen már túlzó népieskedésnek vélték. Holott az író pusztán ábrázolta mentalitásukat, megszólaltatta vágyaikat, és megjelenítette sorsukat. A magyar regényirodalom e csúcsteljesítménye - minden közkönyvtár állományában elhelyezendő!
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Tamási Áron további művei