Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Parti Nagy Lajos: Se dobok, se trombiták

Könyvismertető

A Magyar Naplóban megjelent publicisztikai sorozatát teszi közzé új kötetében Parti Nagy Lajos. Választott műfaja okán mindenről szólhat, illetve hallgathat bennük a szerző, írásainak nincs meghatározott tárgyuk, témájuk, "irányuk". Bizonyos csomópontok tűnnek fel, bizonyos variációs ismétlések keltik a folyamatosan olvasóban az otthonosság, a meghittség érzését, bizonyos fioritúrák, rafinált prózai arabeszkek táplálják az olvasó esztétikai érzékenységét. ; "Posztmodern publicisztika" Parti Nagy Lajosé, igazi költői szempár figyel bennük a "napok hordalékára", a politikai eseményekre, művelődéspolitikai zajgásokra, közérzetbeli változásokra és váltásokra, kulturális eseményekre (vagy ezek hiányára), művekre és emberekre, figurákra és pozőrökre. A lapokon éppúgy felvillan Aczél György neve, mint Vörösmartyé, Egry Józsefé, vagy Eötvös Károlyé, de szerepel a hasábokon Mihail Gorbacsov, Andrásfalvy Bertalan, Hankiss Elemér, Gojko Mitic, lord Rothermere és Papp László is. Ami a legérdekesebb ezekben a prózákban, az az, hogy jóllehet, szerzőjük nem politizál (a szó közéleti értelmében), nem ír sem pamfleteket, sem ünnepi cikkeket, művei sorából mégis kibontakozik csaknem négy év köztörténete, művelődéstörténete is, legfőként azonban közérzet- és mentalitástörténete. Parti Nagy nem fölényes, nem nagy debatter, nem szenvedélyes "hozzászóló", nem szenvtelen, tudós elemző, sem alkalmi tárgyait, megfigyeléseit, sem saját magát nem kívánja portálni. Érző és érzékeny megfigyelő és kommentátor, akinek mindig mindenről eszébe jut valami kulturális, irodalmi, vagy történelmi párhuzam, paradigma, korrespondencia, ellenpélda. Szinte a teljes magyar kulturális tradíciót mozgósítja - könnyedén, játszi utalásokban - egy-egy közéleti szlogen, esemény, hír, sajátosság, figura "tájolása" kapcsán. ; Látszólag könnyű kézzel, valójában míves gonddal formált publicisztikák gyűjteménye - a tárcaműfaj megújítására kíváncsi olvasóknak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Parti Nagy Lajos további művei