Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A cigánybáró ; Sárga rózsa

Könyvismertető

Jókai talán világszerte leghíresebb, persze a Strauss-operett révén elhíresült és egyik legjobb, művészi nagyságát leginkább dokumentáló kisregényét hozza az élen a sorozat új kötete. A cigánybáró csak távolról hasonlít a Strauss-műre, bár annak szövegkönyve kétségtelenül Jókai meséje alapján készült. Ami Jókainál több is, jobb is, mint az operettben, az elsősorban a couleur local, a romantikusan népies cigány- és cigányélet-ábrázolás, amelynek pátoszát, emberi hitelét akár puskininak is érezhetjük. Maga a történet meglehetősen látványos kontrasztokra épített ugyan, stílje viszont a legjobb Jókai-stíl, nyelvi gazdagsága, szóválogatásának humora, egyszerre archaizáló és modern rajzolásmódja az író java alkotásai közt jelöli ki helyét. ; A Sárga rózsa azok szemében is nagy műnek számított mindenkor, akik Jókait inkább csak kritizálták-támadták. Az idős író ebben a műben mutatta meg (talán utoljára), hogy mit tud, mire képes? Az egyszerű pusztai, hortobágyi történet a gulyásról és a csikósról, akik egy leányba (persze a csárda szépébe) szerelmesek, épp csak a helyszín okán, a figurák "foglalkozása" miatt számíthat népiesnek-romantikusnak, az ábrázolásmód a poétikus realizmus legnagyobbjaihoz teszi hasonlatossá a munkát. Az impresszionista jellegű tájleírások, tájfelidézések, a leány sárga rózsájának egyszerre reális és finoman szimbolikus jellege, a primitív-egyszerű pusztai lelkek vívódásai, hányódásai, a szenvedélyek nyers-őszinte kiömlése, a kollízió sima következése az alaphelyzetből - mind megannyi remeklés. A kisregényben alig történik valami, a két fiatal férfi találkozik egymással, a leánnyal, végül újra egymással, ezúttal igazi pusztai párbajra, a hatás mégis monumentális: egyvonalúságában, tiszta rajzában, egyértelműségében. - Mindkét művet érdemes széles körben ajánlani, a második kisregényt azoknak is, akik idegenkednek Jókaitól.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei