Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Anne Frank: Anne Frank naplója

Könyvismertető

Anne Frank (1929-1945) egyetlen - holland nyelven született - írásával vált világhírűvé, naplójának újabb megjelentetése mégis inkább történelmi szerepére hívja föl a figyelmet: a második világháború egyik szörnyű - bár sajnos, abban az időben jellemzőnek mondható - tragédiájának eseményeit, reflexióit örökíti meg. ; Anne a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban emigrált szüleivel Amszterdamba. A családot azonban itt is utolérte a nácizmus őrülete, s 1942-ben a német megszállás után, illetve a zsidóüldöző rendelkezések életbe léptetése következményeként egy amszterdami ház rejtekébe kényszerültek. Itt, a "hátsó traktus" feltételezett védelmében íródott Anne naplója, amelyet 1942. június 12-e és 1944. augusztus 1-je között vezetett. Nagy részletességgel, a világra nyiladozó értelem naivságával számol be a körülötte beteljesülő, végzetes eseményekről. A könnyed, színes csevegés az idő haladtával úgy válik egyre drámaibbá, ahogyan az értetlen, világra rácsodálkozó kislányból - a kiszolgáltatottság szorításában - koraérett felnőtt válik. Stílusa ugyanakkor mindvégig egyéni, finom humorral átszőtt beszámoló marad. Naplóját megszemélyesíti, és levélformában, önvallomásszerűen tolmácsolja megfigyeléseit könyvekről, elméletekről és emberekről; az első szerelemről és a legszebb emberi érzésről, a szeretetről, amely felértékelődik az üldöztetés közepette. A napló híven tudósít a rejtőzködő családok mindennapjairól, a túlélés művészetéről és a háborús eseményekről is, amelyeknek szerencsés végkifejletében, a megváltó szabadulás eljövetelében Anne bízott, és amelyet már nem érhetett meg. 1944. augusztus 4-én felfedezték rejtekhelyüket, és családjával együtt elfogták. Egy bergen-belseni táborban halt meg; tragikusan rövid élete szépségeiről az amszterdami ház romjai között megtalált napló számol be - örök mementóként, mindig aktuálisan.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Polcokon