Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2011. május 25.
elvesztette Rácskai Bernadett Székesfehérvár 2014. március 14. 00:15
elvesztette ÓMI Városi Könyvtár Ózd 2015. március 17. 13:41
elvesztette Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár Balatongyörök 2016. június 2. 16:17

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Fekete István: Téli berek

Könyvismertető

Fekete István ifjúsági regényei, a Tüskevár (legutóbb: 9510104) és folytatása, a Téli berek helyet kérnek maguknak a legolvasottabb és legkedveltebb magyar ifjúsági könyvek sorában, az Egri csillagok és A Pál utcai fiúk mellett. Az író realista, áttétel nélküli írásmódja különösen alkalmas a természet megbecsülése, a gyakorlati humanizmus közvetítésére. A Téli berekben a természet - a félelmetesen gyönyörű jégvilág - csak háttér. A padláson fészkelő kuvikok, az éhező cinegék, a gyanútlan nyulak és a rájuk leselkedő rókák, de még az emberi környezethez tartozó élőlények, a kutyák és a tehén is arra szolgálnak, hogy a belső történéseket felerősítsék, tükrözzék, magyarázzák. A Téli berek nem természetkönyv a szó szoros értelmében, inkább az emberi természet könyve. A három főszereplő, a halál felé közeledő, kemény Matula, a melegszívű Bütyök és a kamaszkor minden gyötrelmével szinte elviselhetetlenül hirtelen haragú és kötekedő Tutajos eszik, alszik, összezörren és kibékül, vadászik, halászik. Közben megérezzük, hogy ez a lassú, de mégis ritmusos életmód mennyire megfelel az ember biológiai lényének. Milyen jelentéktelenekké válnak a kamaszos sértődések és dacok, amikor hideg van, amikor éhes az ember, és milyen könnyen jön a megbocsátás, ha lefoszlottak az emberről a felesleges gőgök. Milyen természetesen simul össze az öregség tapasztalata és a fiatalság feszítő tettvágya, mennyire elképzelhetetlen - szavak nélkül is - a hazugság. Fekete István nemcsak az ember és a természet viszonyát, hanem a kamaszlelket is hitelesen, beleéléssel mutatja meg, akár Tutajos önérzeteskedéseiről, akár a két fiú szerelmeiről van szó. Mindezt jellegzetes humor szövi át, amelynek ismét csak az a célja, hogy az embert és a természetet egységbe fogja, azaz néhány órára visszavezesse az olvasót az elveszett paradicsomba.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Fekete István további művei