Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Péter Esterházy: Búcsúszimfónia

Könyvismertető

Többféle értelmezést, az írói instrukciók könnyed nyitottsága következtében eltérő jellegű színi megjelenítéseket tesz majd lehetővé a Búcsúszimfónia, Esterházy első színműkötetének komédiája. Groteszk, karikírozó jellegével, hol harsány, hol akadozó szövegformálásával rokona az író jóval korábbi operalibrettójának, a Daisynek (842289), ám a komikus megjelenítés takarásában személyes érintettség vehető észre. Míg A szív segédigéi (851210) című próza az anya búcsúztatója volt, ez a darab az apáról szól: az agg, görkocsiban a színen lévő (egykori) grófról, a testében megöregedett, szellemében azonban virgonc koros férfi személyiségének sorsát rajzolva ki. A főrendi család környezetét, az egykori világ töredezett emlékeit, a kitelepítést, a cséplő- munkás és dinnyetermesztő múltat, az ilyen-olyan alkalmi munkákból való tengődést nem is a személyes emlékezés, hanem a színen karként szereplő, az apa szavait, gesztusait mintegy csúfondárosan is kommentáló négy fiú "mondja bele" a darabba. Ott téblábol az öregúr körül az egyik fiú felesége is, ám így sem alakul ki dialógus - az apa mondja-fecsegi-kántálja a magáét. Amikor megjelenik a Bolond, shakespeare-i parafrázisra játszik az író. Ez a búcsúszólam az egyre rövidülő felvonásokkal a Haydn-zeneművet formailag is újramintázza, a nemzeti történelem sok tabutémáját ironikusan hozva. Az író szellemes, a komikai elemeket remek nyelvi fordulatokkal színező, a személyeset groteszk elidegenítéssel megjelenítő darabja olvasmányként is igen szórakoztató - színre vitele bizonyára csak fokozni fogja a benne rejlő hatásokat. A Vígszínház drámapályázatára készült mű kiadása - borítója, tipográfiája, papírja - kivételesen szép. - A méltán népszerű író olvasóközönségét tekintetbe véve érdemes beszerezni.
Írta: Könyvtári Intézet

Péter Esterházy további művei