Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Anonymus Orosháza 2008. június 10. 10 óra

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho

Könyvismertető

1991-ben jelent meg Amerikában Ellis ez ideig legutolsó, korábbi hírhedt-híres műveit minden szempontból túlszárnyaló "nagyregénye", módszereinek, eszközeinek, poétikájának és világlátásnak mintegy a szintézise. A magyar kötet cím- és hátlapján nem véletlenül szerepel a "Csak felnőtteknek!" felírás: Ellis ezúttal is az "emberalatti" világot, a tudat mélyében felgyűlt szörnyűségeket vetíti ki, nemcsak szexuális, homoszexuális, szadista stb. vonatkozásban, hanem eljut a kannibalizmusig s még tovább. Szörnyűségeit azonban korántsem a "fekete" thrillerek vagy a pornográf művek módján adja elő. Regénye a mai Amerika, a mai amerikai életforma metafizikus megmérettetése (és szörnyűnek találása), egyúttal a teljesen kiüresedett ember ontológiai vizsgálata. ; Hőse a mai Amerika legendás, propagált eszménye, a yuppie, vagyis a fiatal, diplomás, nagy karrier előtt álló gazdag fiatalember, aki előtt nyitva áll a világ, és aki előbb-utóbb (de inkább előbb) a csúcsra fog jutni. Ez a yuppie, esetünkben Pat Batemannek hívják, azonban túl könnyedén ér el mindent, amit egyáltalán megcélozhat, ezért más irányban kezd el kutakodni, anélkül, hogy "civil" karrierjét kockáztatná (és az, hogy ennek kockázata nélkül megtehet mindent, amit a regényben megtesz, ugyancsak az író világmodelljének indexe). Fokozatosan, de nem túl apró léptekkel tehát elindul Bateman azon az úton, amelyen feltárulnak a sötét, a démoni, a szadista-orgiasztikus rétegek, ráadásul (kitűnő írói találat) e kísérleteiről részletes jegyzőkönyvet vezet (vagyis rádiktálja tetteit, élményeit, kísérleteinek eredményeit egy üzenetrögzítőre), folyamatosan értékeli azokat. Megoldás nincs: sem Bateman számára, aki mintha már elérkezne oda, ahonnan nincs tovább, sem az író számára, aki úgy látja, hogy a modell kész, befejezett. - Valóban csak felnőtteknek, ráadásul nem szenzációt, thrillert, pornót, horrort stb. kereső felnőtteknek, hanem a Sade-i filozofikus-metafizikus démoni irodalmat értőknek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Bret Easton Ellis további művei