Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gedényiné Gaál Zsuzsanna: Csillagom, révészem. Török Erzsi tükre

Könyvismertető

A szerző Török Erzsi (1912-1973) születésének 85. évfordulója alkalmából állította össze kötetét, melyben méltó emléket kíván állítani a korán eltávozott művésznőnek. Gedényiné Gaál Zsuzsanna az '50-es években ismerkedett meg akkori munkahelyén, a Magyar Rádióban Török Erzsivel, akivel ezután elválaszthatatlan barátok lettek. Az érthető elfogultság ellenére a szerző tárgyilagosan tekint vissza az énekesnő pályájára, összefoglalja művészetének lényegét, sokszor idézve korabeli kritikákból, interjúkból. Török Erzsi 17 évesen szülővárosában, Kolozsvárott kezdte pályafutását mint drámai színésznő. 1933-ban költözött a család Budapestre. Itt önálló esetekkel, prózai szerepekkel mutatkozott be, miközben Kelen Hugónál tanult énekelni, aki hamar felfedezte népdalénekesi tehetségét, felhíva figyelmét Bartók Béla és Kodály Zoltán népdalfeldolgozásaira, dalaira. Török Erzsi karrierje évtizedeken át töretlen; a rádiónak, majd a televíziónak állandó fellépő művésze volt, de nem hárította el a vidéki szerepléseket sem. Énekhangját lemezek, rádiófelvételek őrzik. A szerző hálásan emlékszik vissza a jó hangulatú vendégségekre, melyet minden évben férje (Gombos Imre) és a maga névnapjára rendezett, ekkor vendégei megízlelhették erdélyies, de egyéni ízekkel megbolondított ételeit, melyeknek receptjeit két alkalommal kötetben is megjelentette. A színlapokkal, fekete-fehér fotókkal illusztrált kötetet - minden zenekedvelőnek érdemes a figyelmébe ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Gedényiné Gaál Zsuzsanna további művei