Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Tisztelt írótárs!''

Könyvismertető

Németh G. Béla még a hatvanas években, Arany műveinek kritikai kiadását szerkesztve fölvetette Az Arany-glosszák külső és belső filológiájának meg Arany 1860-tól 1882-ig keletkezett prózai írásai teljességének kérdését; erről szóló cikkeit a kötet függelékszerűen, rövidítve újra közli. Kovács Sándor Iván és az általa vezetett szeminárium célkitűzéseit és munkáját elsősorban az minősíti, hogy fölfigyelt az Arany-filológiának erre a fehér foltjára, és megkezdte az idevágó, aprólékos kutatómunkát. ; A Csak tiszta forrásból elnevezésű Szövegkiadások-sorozat második köteteként jelentették meg Arany prózaírói hagyatékának egy pontosan nem körülhatárolható részét, amely tartalmaz lapokban elszórtan megjelent, de Arany-kötetbe, a kritikai kiadásba sem került szövegeket a közreadó kommentárjával; és olyan névtelen glosszákat a "Koszorú" című folyóiratból, amelyeknek egy része nagy valószínűséggel Aranytól származik, más része bizonyosan nem az övé, a harmadik részük szerzősége kétes. Újraközlésekkel is találkozunk (a kritikai kiadásból), ha a kutatóknak sikerült rábukkanniuk Arany angolból fordított és tömörített egy-egy cikkének eredetijére, előzményére (pl. a Barrett Browning Eliza-nekrológ; Watts Tamás). A főbb téma- és műfajcsoportok: Arany megjegyzései, széljegyzetei különböző olvasmányaihoz (Ariosto és Tasso eposzához, rossz verseskötethez és végigjavítandó műfordítás-kísérlethez, de akár szótárhoz, nyelvkönyvhöz); folyóiratainak szervezésével kapcsolatos iratok, programok, előfizetési felhívások (a Koszorú vitája Wagner értékeléséről a Zenészeti Lapokkal); 187 szerkesztői megjegyzés és glossza a Koszorú Vegyes rovatából (1863-1865). A Németh G. Béla jelezte bizonytalanság a szerzőség dolgában nem szűnt meg, de a kötetbe gyűjtés valamivel áttekinthetőbbé és a későbbi gyakorlatban talán könnyebben kezelhetővé teszi az Arany-szövegek gondozásával kapcsolatos problémák egyik szeletét. ; A legszűkebb filológiai szakmáénál szélesebb művelődéstörténeti érdeklődésre tarthat számot Arany szerkesztői küzdelmeinek dokumentációja, a Wagner-vita és a Vegyes rovat színes, furcsa, változatos és olykor mulatságos mozaikja.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei