Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Mezei András: Kettős kötődés

Könyvismertető

Nem egyetlen hatalmas ívű esszé Mezei András kötete, sokkal inkább elegyes írások gyűjteményének látszik. Akad benne a magyar-zsidó kettős kötődésről szóló lírai vallomás; van benne visszaemlékezés a "létező szocializmus" idejére, amikor főszerkesztői megrovás járt egy interjúszövegben hagyott célzásért (a kettős kötődésre tett célzásért); beszámoló arról, miként dörgött Aczél György a zsidó tematika ellen, és miként "tért haza", immáron nem politikusként Izraelbe kurta, de örömteli látogatásra; található benne útinapló és verselemzés, beszámoló egy héber nyelv magyar költői antológiáról és eszmefuttatás a holokauszt tagadóiról, esszé a zsidó migráció problematikájáról és novellaszerű felidézése a nagyapának stb. Mégis egységes a kötet, mégis egyetlen nagyesszé a sok kis írásból összeállt könyv. Mert egyetlen, igen következetesen végigvitt alapgondolatot fejt ki, illusztrál irodalmilag és önéletrajzilag, politikai felhangjait idézve és emberi dokumentumait gyűjtögetve. Ez az alapgondolat pedig a címben is megfogalmazódik, és annál nem is mond többet: van, nagyon is van, igen intenzíven létezik és - a könyv olvasói számára ez világos - felemelő, szép és tulajdonképpen végtelen egyszerű és embert, költőt növelő, inspiráló valami a kettős kötődés. Nem jelent ez hűtlenséget egyik oldal felé sem, inkább valami plusz érzelmi sodrást, a közelség-távolság változó pólusú dialektikáját. - Szép, erős érzelmeket keltő kötet Mezei Andrásé, sokak érdeklődésére számíthat.
Írta: Könyvtári Intézet

Mezei András további művei