Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: A muzsika mesekertje

Könyvismertető

Csáth Géza szépírói tevékenysége mellett zenekritikusi munkássága is igen jelentős; korának egyik "nagy műveltségű, finom tollú" kritikusa volt, de említést érdemel zeneszerzői és muzsikusi tevékenysége is. Csáth zeneszerető és zeneértő családban nőtt fel, ő maga is zenésznek készült, és csak a sikertelen zeneakadémai felvételi után döntött az orvosi pálya mellett. A muzsikához ezer szállal kötődő író már gimnazista korában írt zenekritikákat, zenei tárgyú kisesszéket a Bácskai Hírlap számára, majd fővárosi medikusként pl. a Budapesti Napló, a Nyugat közölte írásait. Csáth zenekritikusi tevékenyéségét már több gyűtemény reprezentálta (Éjszakai esztétizálás, 711092; Ismeretlen házban. 2. köt., 772643), de a most megjelent kötet Szajbély Mihály válogatásában, teljességre törekvően igyekszik feltérképezni zenei tárgyú írásait. ; A műfaj szerint csoportosított írások (esszék, kritikák, tanulmányok stb.) az utókornak igen láttatóan idézik meg azt a színvonalas budapesti zenei életet, amelynek Csáth Géza estéről estére szem- és fültanúja lehetett. A század elején olyan művészek vendégszerepeltek a főváros hangversenytermeiben, mint Rafael Kubelik, Wilhelm Backhaus, Serge Kussevitzky, Encrico Caruso, Pablo Casals, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Geyer Stefi vagy az Orosz Balett. Az író zenei "toleranciájára" jellemző, hogy ugyanolyan lelelkesedéssel ír nagyhatású operaelőadásokról, mint Kóczé Antal cigányprímás művészetéről. Talán mert mindig a minőséget kereste, ezért ismerte fel szinte az első hallásra Bartók Béla korszakalkotó nagyságát, Weiner Leó tehetségét. Rátkai Orsolya kötetzáró utószavában (Lelki tükörrendszerek) Csáth zenekritikusi nagyságát többek között abban látja, hogy "célja elsősorban nem az ismeretterjesztés, hanem az élvezetterjesztés volt". Kritikusi tevékenysége mellett jelentősnek mondhatók a zene elméletével, valamint esztétikájával, a szép fogalmával foglalkozó írásai is, amelyekre rányomja bélyegét a korszak új tudománya, a pszichoanalitika. Csáth Géza 580 írását, valamint a szerkesztő jegyzeteit tartalmazó kötetet - nemcsak zeneszerető, hanem Csáth Géza írásai iránt érdeklődő olvasóknak is érdemes ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei