Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Esterházy Péter: A vajszínű árnyalat, 1988-

Könyvismertető

"Fényképeket nézni annyi, mint emlékezni. Emlékezni annyi, mint összehasonlítani. Múlik az idő. Azon már túl vagyunk, hogy kap fogtunk egy vajszínű árnyalatot. Azon is, hogy a vajszínű árnyalat is kap fogott egy vajszínű árnyalatot. Van, ami változott, van, ami nem, és azt is látjuk, hogy nem is fog. Hogy volna itt egy mozdíthatatlan alapvaj" - olvasható a könyv belső borítóján Esterházy Péternek a második kiadás alkalmából írott, és a könyv alaphangját jól megragadó szövege. A fekete-fehér fotóalbum első kiadása ugyanis hét évvel ezelőtt, 1993-ban jelent meg (az UK nem ismertette), és arról szólt, hogyan látta két akkori magyar értelmiségi, az író Esterházy Péter és a fotóművész Szebeni András rendszerváltoztató országunkat. A fotográfus, aki romániai falvak felszámolása elleni 1988. évi tüntetéstől az MDF 1993. januári országos gyűléséig sok akkori fontos hazai és külföldi eseményen jelen volt, megörökítette többek között Nagy Imre és mártírtársai gyászszertartását a Hősök terén, a kalkuttai Teréz anya és II. János Pál pápa magyarországi látogatását, a berlini fal ledöntését, Csengey Dénes temetését, a "harag napját", Csurka István és hívei 1992. évi tüntetését, számos parlamenti pillanatot stb. Nem csak, sőt nem elsősorban az események hivatalos aktusai érdekelték, hanem a pillanatok egyszeri és megismételhetetlen hangulatának, a résztvevők - politikusok és közemberek - arcán tükröződő érzelmeknek, indulatoknak a megragadása. Esterházy Péter reflexiói sem csupán az eseményekhez, a jelen történéseihez kapcsolódnak, de a történelmi múlthoz, személyes élményekhez is. Egyéni hangot, látásmódot tükröző kötet, amely hét év elmúltával még inkább elgondolkodásra, önvizsgálatra, a történtek felidézésére késztet.
Írta: Könyvtári Intézet

Esterházy Péter további művei