Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Hűséges Mártonka

Könyvismertető

A szép kiállítású, Rusz Lívia erdélyi grafikusművész különleges rajzaival illusztrált kötet egyedülálló értéket képvisel a magyar gyermekirodalomban: Tamási Áron eddig főként prózai művekből - regények, novellák, színművek hosszú sorából - megismert életművét a legszebb erdélyi mesehagyományokra épülő, ízes magyar nyelven előadott, egyéni humorral átszőtt, fordulatos cselekményű mesetörténeteivel bővíti ki. ; A kötetbe került hét mese között található állatmese (Hazug Sün), tréfás mese ( Szerencsés Gyurka), csodás elemeket, lényeket felvonultató - sárkánnyal küzdő (Hűséges Mártonka) ördöggel (Bambuc ördög) és halállal cimboráló (Czincziri Hám) - tündérmese, és okosságával, bátorságával kitűnő mesehősök anekdotikus története (Egyenes Tóbiás, Három testvér). Valamennyi mesehős közös tulajdonsága a ravasz, csavaros észjárás, amint azt Mózeske a Három testvér című mese legfiatalabb főszereplője megfogalmazza: "Ésszel él a szegény ember, mert ha nem, nyúvadás lesz a vége". Elsősorban okosságuk segíti érvényesülésüket még akkor is, ha nem mindig nemes célért folyik a küzdelem (Bambuc ördög, Hazug Sün, Szerencsés Gyurka), de a józan ész mellett közös kincsük szegénységük és becsületességük is. Ez az egyetlen útravaló, amit a szegény asszony fiának adhat, amikor az elindul egy jobb sors reményében szerencsét próbálni: "a kérdésekre, amiket a világ vagy az emberek feladnak neked, azokra felelj mindig egyenesen. S ha még ennél is többet és jobbat akarsz művelni, akkor az egyenes beszéd mellett gyakorold mindig az igazságot, s legyen a becsület s a bátorság a legnagyobb ékességed." - A mesegyűjteményre a gyerekeken túl a szülők figyelmét is érdemes felhívni.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei