Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette H. Zsuzsa Nyíregyháza 2015. március 21. 12:29

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Wass Albert: Elvész a nyom

Könyvismertető

Az erdélyi epikus hagyományokat amerikai emigrációjában folytató és kiteljesítő Wass Albert írói hagyatékából most egy különleges regényt ismerhet meg az olvasó: az Elvész a nyom (1954, Cleveland) az emberi életeket meghatározó sorszerű véletlenekben kutatja Isten rejtett, de felismerhető és értelmezhető szándékait - egy küldetéses jövő zálogaként. ; Az alaptörténet valamikor az első világháborút megelőző években indul: az erdélyi nemzetközi cserkésztábor hat kisdiákja csónakázás közben elsodródik, és csodával határos módon kimenekül a halálos vízesés csapdájából. A csodát Isten akaratának tulajdonítja Baradlay tiszteletes, a falucska papja, ám mégsem tud az isteni akaratról számot adni az egyik szemtanúnak, az öreg, istentagadó Hiribi halásznak. Az öreg Isten nyomát kutatva kievez a vízeséshez, és halálra zúzza magát. Baradlay tiszteletes magára marad az isteni akarat megfejtésének adósságával, amelyet megöregedve, immár egy Montana melletti amerikai bányászvároska lelkészként kezd el törleszteni. 1948-ban követni kezdi az elveszett nyomot, és felkutatva a megmenekült hat gyereket, az egykori kiscserkészeket, sorsuk alakulásából kísérli meg kikövetkeztetni Isten szándékát a kiválasztott emberekkel. Hat élet nyomába ered, és hat jellemző sorsot talál a kelet-európai régióból: a hazáját és gyökereit a Romániához való csatolás után is vállaló magyar hercegi utódot; a kispolgárként lapuló prágai kereskedőt; a festőművész-lázadó lengyel bohémet; a nácizmus poklát túlélő gazdag bécsi zsidó bankárt; a Nagyrománia bűvöletébe került bukaresti minisztert; és a königsbergi tudományegyetem professzorát, a 20. század poklának túlélőit, akiknek sorsa tudtukon és akaratukon kívül keresztezve, áthatva egymást formálta meg a korszak történelmét. Baradlay tiszteletes a hat férfit Amerikába hívja, a remények és a lehetőségek országába, hogy Isten vélt szándékát beteljesítsék. És a hat ember sorsa még egyszer összetalálkozik a vonaton, hogy különleges egymásra találásukkal lezárják a nyomozást, amelyet egy öreg halász Istenben való kétkedése indított el és amely az emberi élet isteni akarásának tudatosulásával zárulhatott le. ; A regény hat szereplőjének, a hat különböző nemzetiséghez tartozó embernek a története lényegében példázat: az isteni gondviselés által megőrzött életek azt a közös sorsot tárják fel, amely - túl a politika és a történettudomány szabályszerűségein - az érzelmi gyökerek nehezen megfogható, sajátos meghatározottságában és tudatos vállalásában jelölik meg Közép- és Kelet-Európa múltját, jelenét, de fennmaradásának kritériumait is.
Írta: Könyvtári Intézet

Wass Albert további művei