Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Amin Maalouf: Szamarkand

Könyvismertető

Különös, sok mindent egybejátszató, sajátosan posztmodern regény Amin Maalouf Szamarkand című műve. Egy századvégi francia úr mereng benne a 11-12. századi Perzsiáról, a mesés Keletről, Szamarkandról, a kor és a régió nagy költőjéről, Omár Khájjámról. Annyira beleéli magát a múltba, a nagy költő csodás, borról, szerelemről szóló verseibe, hogy az valóban feltámad. Megjelenik, a regényvilág előterébe lép a kora középkori iszlám világ, ahol szesztilalom van és háremek, ám a költő a bort és az igazi szerelmet énekli. Különös, baljós árnyat borítanak a fantáziából és versrészletekből felködlő világra Khájjám halálgondolatai, amelyek meg is testesülnek egy vad, gyilkos szekta képében. Ezt a sajátos, elbűvölő és elbűvölt, mégis kegyetlen világot azonban nemcsak az elgondoló francia fantáziája hordozza-élteti. Omár Khájjám kézirata is megmenekült a múltból, vagy legalábbis olybá vehető, mintha a főhős és elbeszélő birtokolná azt. Legfőbb kincse ez a kézirat, illetve legfőbb kincse egy csodás perzsa leány mellett. Épp nászútjukra készülnek, a Titanic fedélzetére. A modern kor (a huszadik század elején vagyunk, 1912-ben) csodahajója, technikai csúcsprodukciója és a régmúlt, valamint a mesés Kelet találkozása esnék meg, ám a Titanic sorsa ismeretes, a kézirat a hajón volt, a főhős és ifjú felesége megmenekül ugyan, ám a perzsa szépség a parton hirtelen váratlanul eltűnik. Álom volt minden? Szamarkand is, Khájjám is, a perzsa lány is, a mesés ezeregyéjszakás csoda is? Ki tudhatja. Illetve Omár Khájjám versei megvannak. Kezdődhet - talán - minden elölről. Költői, szép, ám utalásai, áttűnései, posztmodern intarziái miatt - inkább csak gyakorlott olvasóknak ajánlható mű.
Írta: Könyvtári Intézet

Amin Maalouf további művei