Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Európa hátsó udvara

Könyvismertető

"A kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik." - ez a mondat a mottója Moldova György legújabb riportkötetének. ; A szerző szociográfiái mindig is elgondolkodtató, de nem éppen vidám olvasmányok, ez a kétkötetes munkája, amely a rendszerváltozás óta eltelt időszak történéseit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében térképezi föl, azonban határozottan nyomasztó, már-már lesújtó olvasmány. "A beígért újjászületés helyett elképzelhetetlen mérvű leromlás következett be: magas munkanélküliség, parlagon maradt földek, terjedő betegségek, elöregedés és elvándorlás, a politikai terror fokozódása és a karvalytőke megjelenése jellemzi a vidéket, "itt rág legkeményebben a Történelem zápfoga" - írja a szerző kétkötetes munkájának előszavában, melynek első részében (Riport Keletről, Belül) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legégetőbb, napi gondjairól szól, míg a második részben (Riport Keletről, Kívül) a határállomásokon (Csap, Záhony) és azok vonzáskörzetében - Magyarországon és határon túli Kárpátalján - élők mindennapjainak szociografikusan pontos leírását adja. Moldova több mint egy éven keresztül gyűjtötte anyagát, így azután a "bőség zavarával" küszködve, egy-egy téma illusztrálására több példát is fölhoz, valamint statisztikai táblázatok beiktatásával hangsúlyozza, amúgy is súlyos mondanivalóját. A szereplők és helyszínek nevét többnyire megváltoztatta, mert mint írja munkája miatt a riportokban megszólalók későbbi élete lehetetlenült volna el. A megyére általánosságban a munkaerő-kibocsátás, a helyi foglalkoztatás alacsony szintje jellemző, valamint az, hogy az országban itt kapják a legalacsonyabb munkabért a dolgozók. A legfőbb érték. azonban korántsem az ember, hiszen a nyírségi cigánytelepeken és nyomornegyedekben emberhez méltatlan, szinte állati körülmények között élnek sok ezren. A megyei kórházban elhunytak többnyire alkoholbetegek, vagy az ennek következtében létrejött szervi betegségeik miatt haltak meg. Az elmúlt években a pszichiátriai osztályon kezeltek száma is növekedett: az egzisztenciális bizonytalanság, a munkanélküliség talaján virágzó alkoholizmus és pszichés betegségek folyamatosan tizedelik a megye lakosságát. A legnagyobb gond a megyében a "cigánykérdés", illetve a magyar-cigány együttéléssel kapcsolatos problémák. A megye mezőgazdaságáról és iparáról igencsak lehangoló képet fest a szerző, és az egykori téesztagok, mai gazdálkodók rendre fölteszik a kérdést: "Ilyen mezőgazdasággal beléphetünk majd az Európai Közösségbe?". Nos, ilyen és ehhez hasonló kételyek késztették Moldova Györgyöt riportkönyvének megírására, és ha ezekre e kérdésekre nem is ad választ, egy azért bizonyos: "Ez az állapot nem tarthat örökké; ha a változásokat csak egy lépésnyire is elősegítette a munkám, már nem volt hiábavaló". Nos, ennek fényében - érdemes ajánlani a fekete-fehér fotókkal illusztált könyvet, amelyet szerzője és témája okán vélhetően sokan keresnek majd.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei