Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Arany János ö sszes költeményei

Könyvismertető

A magyar költészet kincsestárának Lator László szerkesztette sorozatában megjelent szép kiállítású kötet az Arany-életműnek azt a metszetét teszi újra hozzáférhetővé, amelyet a Keresztury Dezső és Keresztury Mária gondozásában megjelent Arany-kiadás (680317) hasonló című fejezete tartalmaz. ; A kötet a Rózsa és Ibolyával (1847) kezdődik - érdemes lenne eltűnődni rajta, miért tartotta sokáig Arany a legjobb, legkedvesebb művének. Ezt követően a legfontosabb művekre szorítkozva tartalmazza a Katalin, a Bolond Istók, A nagyidai cigányok szövegét, és olyan pompás kisepikákat, amilyen az ellenállhatatlan humorú A Jóka ördöge vagy az Arany által ritkábban megénekelt történelmi korszakban játszódó Az utolsó magyar. Ezzel az 1858-ban keltezett művel záródik a kötet. Gángó Gábor utószava fölhívja a figyelmet a fontosabb analógiákra (Katalin - Byron, Bolond Istók - Petőfi, sőt Weöres stb.). Helyesen állapítja meg, hogy az ".elbeszélő költemények formai és hangvételi egyöntetűsége a forradalom után megszűnik. 1850-től kezdődően a poétikai eszközökkel való kísérletezés változatossága és az összetettebb előadásmód jellemzi őket". A kötetben szereplő művek után, az ötvenes-hatvanas évek fordulóján egy tiszavirág életű ódai korszak, majd a Buda halála következik, s azután a költő Arany magába zárkózik; ennek a folyamatnak a dokumentációja várható a sorozat következő köteteitől. - Újólag is széles körű beszerzésre ajánlott kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei