Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Tamási Áron: Gondolatok és árvaság. Esszék, cikkek, útirajzok, riportok 1923-1935

Könyvismertető

A millenniumi esztendő kiadványa! ; A Tamási ouvre szerves része az a hatalmas és sokágú publicisztikai termés, amely a maga változatosságával a huszadik századi, erdélyi magyar író szellemiségének, emberi-művészi eszményeinek kifejezője. A vaskos kötet Tamási Áron publicisztikai munkásságát dokumentáló írásainak megközelítően felét, az 1923-1935 közötti időszakban születetteket tartalmazza. Az írások időrendben követik egymást, az 1923-ban írt Az erdélyi magyar irodalom körül című, a kolozsvári Pásztortűz folyóiratban megjelent cikktől kezdve az 1935-ben írott Őszi vasárnapig, amelynek kezdő sorai akár a szerző ars poeticajaként is olvashatók: "A magány költővé tesz, ha van egy szikra tehetséged. De ha nem írod meg a verset, hanem cselekszel, akkor több vagy a költőnél. Boldog vagy. Olyan, mint én. Tehát magányban lakom.". Számos tanulmány értékű írásának témája az erdélyi magyar irodalom, az erdélyi magyarság sorsa (Irodalmi házőrzők Székelyföldön; Erdélyi szemmel; A székely íróságról; Vértanúsors és tömeghivatás), de foglalkozik Kodály Zoltánnal (Látogatás Kodály Zoltánnál), Tabéry Gézával (Tabéry Géza: vértorony), Benedek Elekkel (Örökítsük meg Benedek Elek emlékét; Benedek Elek emléke körül) Kuncz Aladárral, Szabó Dezsővel, édes anyanyelvünkkel (Tiszta beszéd), az amerikai székelyekkel (Székely legény levelei Ámerikából; Székelyek közt Amerikában), a Német veszedelemmel, A magyar őstehetségek problémáival. Minden írásában felelősséggel, kritikusan és önkritikusan, tárgyilagosan de mégis alapvetően optimista szemlélettel telve tárgyalja a fölvetett sorskérdéseket. -- A gondolatgazdag gyűjtemény írásai megrajzolják Tamási pályájának ívét is. Az a fajta egyéniség volt, aki már ifjúsága idején, a huszas években fölvállalta a közügyek számon tartását, népe gondjainak megszólaltatását. Farkaslakáról azzal indult el küldetéses útjára, hogy a kisebbségben élők, a szegények és meggyötörtek követeként "A világ lelkiismeretének színe elé tárja gyakorta "bajlátott" szülőföldjének üzenetét panaszait, hétköznapi keserveit s ugyanakkor megvilágítsa a székely lelkiség igazi arculatát" - írja a a kötet Utószavában Nagy Pál, aki a példás válogatás alapszövetének a Jégtörő gondolatok (830515) az Aranyos tekergők (9813283) és a Zeng a magosság (200003303) című kiadványok szövegközléseit tekintette. A Tamási Áron-életmű szépszámú híveinek ajánlható az értékes kötet.
Írta: Könyvtári Intézet

Tamási Áron további művei