Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Könyvismertető

Kurt Vonnegut, míg nagy regényeivel sikert nem aratott, míg nem lett világhírű, szintén az irodalomnak, pontosabban az irodalomból élt. Különböző, akkoriban híres, népszerű magazinoknak szállított novellákat, a dús honoráriumokból (három novelláért többet kapott, mint előző állásában az évi fizetése volt) tartotta fenn nejét és növekvő számú gyermekeit. Ezek a korai, az ötvenes évekből való novellák nem szerepeltek későbbi gyűjteményeiben (legfeljebb elvétve), javarészük elkallódni látszott, míg egy gondos filológus össze nem gyűjtötte. A most megjelent kötet ezeket a novellákat mutatja be magyarul, amelyek az író későbbi munkáit ismerő olvasók számára egyszerre ismerősek és újszerűek. Ismerősek, amennyiben számos igazi vonneguti vonást mutatnak fel: mindegyikükben van egy vagy több fantasztikus, mindent a feje tetejére állító ötlet (pl. a halottak szellemeit magába foglaló űrbéli gyűrű ötlete, amelyet a kémrepülő - sajnos - átszel, szörnyű bonyodalmakat okozva); mindegyikben szervesen egymásra épülnek a hétköznapi események, színhelyek, jellemek és szituációk, valamint a fantasztikumból következő, annak okozatait jelentő furcsaságok és különös, a mindennapokat "igazi" színükről mutató fejlemények (feleségek, szeretők különös reakciói, bonyodalmak megoldásai stb.); illetve a nagy ötletek a novellák lezárásainál, amikor még egyszer minden a visszájukra fordul. Újszerűnek hat viszont e novellák sajátos l'art pour l'art, öncélú, az ötletet az ötlet kedvéért halmozó technikája, kedves, humoros, ám mégis enyhén elidegenítő "közömbössége" (Mnemotechnika; Szuvenir; A hamvaskék sárkány; A nőgyűlölő fiú; Kérek egy álmot; Névtelen Szerelmesek stb.). - A kötet minden rendű és rangú olvasónak ajánlható, Vonnegut "érett" írásai kedvelőinek azonban kiváltképp.
Írta: Könyvtári Intézet

Kurt Vonnegut további művei